Пруге на Кудељарском насипу и даље без сигнализације

Опасност на необележеним пружним прелазима – и ове године без рампи

Последњих дана у недеља у граду влада поптуни хаос на саобраћајницама. Након тронедељног колапса на једној од највећих раскрница у граду на Стрелишту, када семафори нису радили, прошле и ове недеље на истој раскрсници није радила ни рампа. Фотографије суграђана показују да иако воз пролази рампа није спуштена.

О квару рампе на раскрсници обавестили смо Агенцију за саобраћај, у којој нису били упознати са тим проблемом. Речено нам је да је за рампе одговорно предузеће ЈП Железница, те да они једино могу да их обавесте о квару.

Још већи проблем у граду, али и у атару су необезбеђени пружни прелази. Прави пример за то и деценијски проблем становника Кудељарског насипа, кроз који пролазе две пруге које немају рампу.

„Свакодневно неколико пута прелазим преко пруга и никад ми није свеједно. Увек успорим, и обазриво прелазим, а добро је што се на тој деоници огласи и воз сиреном, тако да знамо да наилази“, каже један од становника насеља Кудељарски насип.

Међутим, како ствари сада стоје, ни ове године рампе неће бити постављене на такозваном Пиварском путу. Како смо сазнали од Александра Стевановића, члана Градског већа задуженог за стамбено-комуналне послове и саобраћај, рампу треба да постави ЈП Железница Србије.

Прошле године је чак локална самоуправа обезбедила новац за набавку рампи, али оне нису постављене.

Ове године у буџету града нису планирана средства за ту намену. Реч је о суми око 500.000 динара.

Идеја је била да се рампа која се налази испод надвожњака код хале Багремар измести на Кудељарски насип јер се више не користи, али то није реализовано. Могуће је да опет определимо средства ове године ребалансом. Сигурно ћемо то решити ове или следеће године, оцењује већник.

Необезбеђених пружних прелаза има и у насељу Стара Миса. Тако у близини ОШ „Свети Сава“ део колосека Панчево – Вршац преко којег прелазе свакодневно и ђаци није обезбеђен.

У истом насељу, у Козарачкој улици два су пружна прелаза која су додуше обезбеђена рампом са ручним управљањем. Стевановић сматра да је аутоматизација потребна, али ове године ни то није ушло у буџет.

Пре две године покренута је и иницијатива за измештање те пруге коју користи НИС. Међутим, према Стевановићевим речима предуслов за то је измена аката вишег реда на нивоу државе, како би се локални акти ускладили са њима и како би се променио просторни план града.

Велики број необезбеђених пружних прелаза налази се у атару. Наш саговорник каже да се о обезбеђивању тих прелаза разговара са НИС-ом јер њихова пруга пролази преко најмање девет необележених пружних прелаза.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: