Петиција за очување шума у најстаријем националном парку у Србији

Они бране шуме Фрушке горе

Дрвеће нема руке да се брани, ни ноге да бјежи“ написао је Рамбо Амадеус на својој фејсбук страници и позвао људе да потпишу петицију којом је покрет „Одбранимо шуме Фрушке горе” затражио да се заустави сеча дрвећа у најстаријем националном парку у Србији.

Петицију „Шуме шуме – Сачувајмо шуме Фрушке горе“ потписало је 12.969 грађана и предата је надлежном министарству августа 2020.

Захваљујући једној социолошкињи, једном пензионеру, архитектици, програмеру, будућем биологу, инжењеру пољопривреде, економисти… нелегална сеча шума и немар надлежних према Фрушкој гори, зачињени корупцијом и клијентелизмом, постали су национална тема.

Поред поменуте петиције, покрет „Одбранимо шуме Фрушке горе” је у протекле две године организовао неколико протеста, подносио бројне пријаве због нелегалне сече, а подршка за њихову борбу стигла је и од музичара и песника Дарка Рундека.

Како је изгледала ова борба за одбрану јавног интереса и ко су они који су одлучили да не затворе очи пред уништавањем онога што припада свим грађанима, прочитајте у студији случаја „Одбранимо шуме Фрушке горе“. Комплетну студију случаја можете да преузмете овде.

Ова студија случаја је креирана у склопу иницијативе „Грађани имају моћ“ коју заједнички спроводе организације Црта, Национална коалиција за децентрализацију, Београдски центар за безбедносну политику и Партнери Србија уз подршку УСАИД-а.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress