Проглас независних удружења новинара Србије и синдиката „Независност" поводом Међународног дана слободе медија

Одговорни новинари и медији не смеју да подреде јавни интерес пропаганди

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Грански синдикат културе, уметности и медија „Независност“ позивало је све новинаре/ке и медије да на Светски дан слободе медија у недељу 3. маја, у пет до 12 искључе тон, замраче екране и ћутке се придруже међународној симболичној акцији „Пет минута громогласне тишине“, како би надлежне и најширу јавност упозорили на изузетно тежак положај новинарства у Србији.

Они позивају медијске раднике да се заједно супротставе отвореним и учесталим политичким и економским притисцима и претњама одговорном новинарству и учине све како би унапредили положај и углед новинарства и вратили изгубљено поверење грађана.

„Темељ професионалног новинарства је слободно и објективно информисање грађана и допринос јавном критичком дијалогу у друштву. Одговорни новинари и медији не смеју пристати да јавни интерес подреде пропаганди и апологетици власти и да раде по диктату и за рачун политичких и економских моћника“, сматрају у новинарским удружењима и синдикату.

Подсећају да су наставак угрожавања слободе информисања и јавног изражавања и ове године евидентирали Репортери без граница који су на листи медијских слобода за 2020. годину Србију рангирали на 93. место између укупно 180 посматраних земаља, што у односу на прошлу годину представља пад за три места. У извештају Репортера потпуно оправдано се указује да је после шест година вођства Александра Вучића опасно бити новинар у Србији.

Критички и истраживачки новинари и медији због свог рада свакодневно су изложени непријатељском третману и нескривеним притисцима пре свега власти па затим и економским изворима. Од увођења ванредног стања због епидемије несразмерно и неоправдано је покушано ограничавање медијских слобода, на шта су реаговале чак и поједине међународне организације и институције које су осудиле Владин покушај завођења званичне цензуре и притиске против новинара и медија.

На Међународни дан слободе медија, из удружења указују и на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају за понижавајуће плате, најниже међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета.

Овим поводом НУНС, НДНВ и „Независност“ понављају и захтев да се до краја расветле убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, а налогодавци и починиоци злочина приведу правди. Захтевамо да се расветле и други напади на медијске раднике, као и да се унапреди заштита новинара од свакодневних претњи путем друштвених мрежа.

У одвојеном саопштењу, Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) поводом Међународног дана слободе медија подсећа јавност да су претње и напади на медијске раднике и медије заправо угрожавање право грађана да буду објективно и правовремено информисани, што је предуслов за оставривање свих осталих грађанских права.

Хапшење новинара, напади на њих, кампање мржње како у онлајн сфери, тако и свакодневном животу често и у самим институцијама државе, као и уништавање аутономије редакција – само продубљују кризу кроз коју новинарска професија пролази појавом великог броја дезинформација и мера у сузбијању пандемије које се у Србији користе за додатно сужавање слободе новинара, наводе у НДНВ.

Посебно у овим моментима професионално новинарство и новинари који поштују Кодекс новинара Србије су неопходни грађанима и грађанкама, истичу у НДНВ.

Они позивају грађане да дају подршку новинарима и новинаркама, који професионално раде, тако што бирају њихова медијска издања, да деле информације само уколико знају да веродостојна редакција стоји иза њих и да буду гласни сваки пут када уоче да је слобода говора омеђена одговорношћу за јавну реч угрожена.

НДНВ позива колеге и колегинице да се чврсто држе новинарског кодекса и да упркос притисцима власти и финансијских извора истрају у одбрани слободе говора и права грађана да буду квалитетно информисани.

НДНВ наставља са давањем подршке колегама и у овој години кроз правну помоћ у случају да су угрожени због професионалног извештавања, као и кроз континуиране едукативне програме и за новинаре и за остале грађане.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: