Акција организације „Кров над главом"

Одбрана породице Познатов из Панчева од принудног исељења

У петак 1. марта, по налогу градске управе, ЈКП „Хигијена“ и Секретаријата за инспекцијске послове Градске управе града Панчева, надлежни ће покушати да исели Данијелу Познатов-Мерча и њено двоје малолетне деце из јединог дома. Принудно исељење је заказано за 12 сати. Из организације Здружена акција „Кров над главом“ позивају све комшије и грађане да буду солидарни са породицом и окупе се у 11 сати у Кикиндској бр 25, стан 2 у Панчеву.

Данијела се уселила у стан само-иницијативно јер нема где са децом након предходне борбе са плаћањем кирије на нерегулисаном приватном тржишту станова. Право на кров над главом је гарантовано, а остварују га људи и самоорганизовано и ‘бесправно’ јер држава одбија да помогне људима да овај проблем реше доделом социјалног стана.

Као држава уговорница Међународне конвенције за економска, социјална и културна права, Србија има уговорну обавезу да поштује, штити и испуни право на адекватно становање сходно члану 11(1). Ово захтева уздржавање од принудног исељавања. Приоритет мора бити реализација минималног основног нивоа смештаја за све, а при додели ресурса приорирет јој у свим програмима морају бити најугроженије групе међу којима су самохране мајке“, наводе организатори.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: