Други конкурс за суфинансирање медијских садржаја у Граду Панчеву

Од 24,8 милиона динара, 14,8 за режимску ТВ Панчево преко агенција из Бруса, Чачка и Београда основаних у мају ове године

Образложење конкурсне комисије за све пројекте идентично

На другом Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања Града Панчева ове године, највише новца добили су као и на првом конкурсу у мају, режимски медији. Једанаест пројеката, колико је подржано овај пут, мораће да буду реализовани до краја ове године, а највише новца издвојено је за садржаје који ће бити емитовни на РТВ Панчево – укупно 14 милиона и осамсто хиљада динара.

Градска управа Панчева је прошле недеље објавила резултате конкурса на којем је додељено укупно  24.896.900 динара, док је 19.238 остало нерасподељено. Одлуку о расподели средстава донела је трочлана комисија коју су чинили – Владан Стефановић (председник), Катарина Филиповић (заменик председника) и Саша Видачак (члан), а решење је потписао градоначелник Саша Павлов.

Највише новца добио је пројекат „Добро јутро Панчево” – шест милиона динара, чији је подносилац Милен Јовковић ПР производња кинематографских дела „Криптофест” из Бруса, који је почео са радом 19. маја ове године.

Милион мање додељено је пројекту „Панчевачка хроника – локални информативни магазински програм”, који је поднео Стефан Мегић ПР Агенција за видео продукцију „Стемег продуцтион” Савски венац Београд. Агенција је уписана у АПР 23. маја ове године. Садржај пројекта ће такође бити емитован на РТВ Панчево.

За пројекат „Мултијезички додатак у Панчевцу”, локални недељник добиће 4.900 000 динара, а новац из панчевачког буџета отићи ће и у Чачак. Наиме, 3.800.000 динара вредан је пројекат „Панчевачки будилник”, који је предложио предузетник Владо Мандић ПР производња аудио визуелних производа „Формарт”. Према подацима из АПР-а „Формарт” је основан 19. маја ове године.

Друштво са ограниченом одговорношћу „Старт прес” добило је два милиона динара, за садржај који ће бити реализован на интернет порталу www.start013.rs. Гина Новићевић ПР Производња кинематографских производа и телевизијског програма, за пројекат „Облак од наших снова”, који ће бити реализован у листу „Старт прес 013” добила је 1.200 000 динара.

Пројекту „Панчевачка панорама”, чији је подносилац Дражен Ћурчић ПР Агенција Тотал медиа из Новог Сада, припало је милион динара и објављиваће се новосадском Дневнику. На листи подржаних пројеката су и Белоцркванско Културно информативно просветно удружење „Просперитет”, које ће са 350.000 реализовати пројекат „Искорак” на infobc.rs и Радију Бела Црква, као и Агенција за консалтинг, маркетинг и посредовање у промету „Глобал медиа”, која ће за пројекат „Развој и унапређење јавног информисања у Панчеву – независни информативни портал pancevo.mojkraj.rs, добити 250.000 динара.

Пројекат „Интеркултурални дијалог националних заједница у Панчеву” реализоваће Удружење 013инфо са 246.900 динара. Садржај ће бити објављен на порталу www.013info.rs. Најмањи износ добило је Македонско удружење новинара „МАК ИНФО” за повећање тиража часописа „Суница”, 150.000 динара.

Комисија није подржала тринаест пројеката, међу којима су три пројекта која се баве екологијом, а одбијени су и пројекти Удружења грађана „Препознај у себи”, удружења „Нова плус”, Центра за унапређење мултикултуралног дијалога „Ин медиас рес”, дневних новина Ало и Данас, Медија центра Београд и Електрике.

Занимљиво је да конкурсна комисија за све подржане пројекте имала исто објашњење:

„Конкурсна комисија сматра да је пројекат у складу са наменом средстава из Јавног позива и да је у складу са оба критеријумима из члана 18 ст 1 Прваилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања… те да посебну вредност пројетку даје потпуна усклађеност са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група…те да комисија сматра да пројекат доприноси развоју медијског плурализма, развоју људских права и истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању и у складу је са Законом о јавном информисању и медијима”.

Ништа маштовитији чланови комисије нису били ни код образлагања тринаест пројеката које нису подржали – ниједан од њих „не испуњава први критеријум из члана 18 ст. 1 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и нису усклађени са чл 18 ст 2 тачка 1 алинеје 3, тачка 2. алинеје 1,2,4 и 5, тачка 3 алинеја 1 и тачка 4. алинеја 1 и 2 члана 18 тог правилника”.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress