Реакција медијских удружења

НУНС и НДНВ: Кампања РТВ Панчева напад на слободу и независност судова

„Прекршен читав низ закона, Кодекс новинара бачен под ноге“

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) захтевају од државних органа да под хитно зауставе противзакониту и нељудску хајку коју РТВ Панчево, медиј под директном и нескривеном контролом Српске напредне странке, води против судије Вишег суда у Панчеву Станке Симоновић.

Како су навели у саопштењу, они захтевају и од међународних организација да се одреде према овом прогону који је започео након што је судија Симоновић поништила неразумне, драконске пресуде Основног суда у Вршцу, којима је, по три приватне кривичне тужбе функционера СНС-а, на затворску и новчану казну осуђен новинар Стефан Цветковић.

НУНС и НДНВ сматрају да је поништавање пресуда вршачког суда, које су у потпуној супротности са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру, био пример добре и једино преведне и законите судске одлуке, а да је застрашујућа чињеница да се свако у овој земљи ко професионално обавља свој посао кад-тад нађе на удару језовите медијске кампање чија је сврха – застрашивање и „уподобљавање”.

НУНС и НДНВ сматрају да кампања РТВ Панчева, медијског инструмента у рукама власти, представља напад на слободу и независност судова, да је њоме прекршен читав низ закона, као и да је у прилозима под називима “Политичка пресуда Станке Симоновић”, “Да ли је председница Вишег суда искористила положај у приватне сврхе?” и “Вештине напредовања председнице Вишег Суда у Панчеву” – Кодекс новинара Србије бачен под ноге.

Да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) функционише, сматрају из НУНС-а и НДНВ-а, и да и оно није стављено у службу власти – РТВ Панчеву би само због овога морала да буде одузета дозвола за емитовање, иако је то само један сегмент незаконитог и непрофесионалног извештавања овог медија.

НУНС и НДНВ подсећају да је новинар Стефан Цветковић по пресуди Основног суда у Вршцу био осуђен на две године и три месеца затвора, као и на новчану казну од 2,15 милиона динара.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: