Пропагандистичка хајка РТВ Панчева против Ненада Живковића, новинара

НУНС и НДНВ: Гебелсовски методи у обрачуну са професионалним новинарима

Тик након завршетка четвртог протеста #1od5miliona у Панчеву, у петак 22. фебруара, РТВ Панчево обајвило је сраман прилог који нема никакве везе са новинарством, већ представља чисту пропаганду и прљави обрачун са неистомишљеницима.

Прилог је објављен након што је колега Живковић говорио на протесту #1od5miliona и прозвао градске челнике који доносе одлуке у граду. Ни новинар Милојко Пантић, као ни професорка Бранислава Костић, који су синоћ такође говорили нису били поштеђени што би колега Живковић рекао „медијског бича“ РТВ Панчева и његовог главног уредника Мирослава Милакова.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) су се огласили овим поводом и најоштрије осудили јавни линч који је Телевизија Панчево покренула против новинара Ненада Живковића, којем се придружује и наша редакција, те позвали јавност да се одлучно супротстави пропагандистичким хајкама против професионалних новинара.

Они наводе да је колега Живковић по гебелсовском методу представљен као државни непријатељ, а уз такве оптужбе на његов рачун такозвани новинар у прилогу назвао га је “смрадом”, “сепаратистом”, “класичним лажовчином”, “дангубом”, који “пљује по сопственом народу”, “заговорником насиља”…

„Упозоравамо јавност да обрушавање на професионалне новинаре преко режимских медија за циљ има потпуно гушење слободе медија и права грађана на јавно информисање. Медијски и новинарски порфесионалци стална су мета медија под контролом режима, а последњих неколико месеци, од како су започели грађански протесети, напади на новинаре се све више интензивирају. Због креирања атмосфере одмазде према свима који се критички односе према актуелној валсти, професионалним новинарима отворено се прети и на друштевним мрежама. Све те претње и нападе неретко подгревају и поједини високи функционери власти“, саопштили су НУНС и НДНВ.

Подесћају да нажалост, на десетине поднетих пријава надлежним државним органима остају без икаквог епилога.

„Потпуно је, дакле, очигледно да професионални новинари не уживају правну заштиту у овој земљи. Позивамо грађане да стану у одбрану професионалних новинара, јер је то једини начин да заштите и своја права и да и сами остану слободни, јер друштво које не штити слободу говора не може бити демократско“, закључује се у саопштењу.

Редакција,

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: