Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар

НСЗ: Последњих година приметно интересовање послодаваца за запошљавање особа са инвалидитетом

Једна од најосетљивијих друштвених група свакодневно се суочава са бројним и разноврсним проблемима

Грађани и грађанке са инвалидитетом су једна од најосетљивијих друштвених група која се свакодневно суочава са бројним и разноврсним проблемима, од архитектонске и информационе приступачности што је и даље највећа препрека, до повећаног ризика од сиромаштва, отежане здравствене и социјалне заштите, школовања, запошљавања, саопштила је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра.

Тако, примера ради, недостатак личних пратилаца и превоза за децу са инвалидитетом, још није решен у бројним општинама у Србији, иако је Повереник за заштиту равноправности упутио препоруку свим локалним самоуправама да обезбеде ову услугу. Јанковић подсећа да  према Конвенцији о правима детета, поред осталог, дете са инвалидитетом треба да ужива пун и достојан живот у условима којима се олакшава његово активно учешће у заједници. Управо начинима за превазилажење различитих тешкоћа са којима се деца суочавају, посвећен је Посебан извештај о дискриминацији деце који ће Повереник представити у Народној скупштини Републике Србије, 9. децембра у сусрет Међународном дану људских права.

Повереница још једном истиче потребу повећања обухвата и разноврсности услуга у складу са потребама свих грађана и грађанки са инвалидитетом укључујући и децу, као и важност додатног ангажовања свих надлежних на решавању ових проблема.

Један од великих проблема са којима се особе са инвалидитетом суочавају јесте незапосленост.

Према подацима панчевачке филијале Националне службе за запошљавање, на дан 31. октобра, на њиховој евиденцији налази се 257 лица, од тога су 108 жена. У Панчеву тај број износи има 180, од тога 83 су жене.

Подаци говоре и да је пре четири године, тачније на крају 2017. године број незапослених особа са инвалидитетом у граду Панчеву и општинама Алибурнар, Опово, Ковин и Ковачица, које покрива панчевачка филијала НСЗ био је нешто већи 367 особа, од тога 115 жена. Тај број у Панчеву био је 258, од тога 83 су жене.

Највећи број незапослених је у узрасту од 55 до 59 година, док младих особа са инвалидитетом, од 15 до 30 година, на евиденцији НСЗ од 2017. године до данас готово да нема.

Из панчевачке филијале НСЗ кажу за наш портал, да је последњих година приметно интересовање послодаваца за запошљавање особа са инвалидитетом (ОСИ), у односу на деценијску примену Закона, што доприноси смањењу броја незапослених особа са инвалидитеом. У зависности од делатности којом се баве и могућношћу запошљавања, послодавци користе опцију запошљавања или уплату пенала. Поред тога низ активних мера подстичу послодавце да конкуришу, остваре субвенцију и запосле ОСИ.

Кад је реч о активним мерама за особе са инвалидитетом, из филијале саопштавају да постоји низ мера, међу којима су субвенције зараде за особе без инвалидитетом без радног искуства, субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих лица, јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују особе са инвалидитеом.

Национална служба за запошљавање је пре пандемије организовала и више обука за ОСИ: основна информатичка по ЕЦДЛ стандарду, и обука за административно техничког секретара ИТ, обука за масере, обука за шиваче, где је резултат запошљавања био око 40 одсто .

Јавни позиви који су тренутно затворени се очекују и наредне године, тако да заинтересована лица могу да се јаве свом саветнику за све додатне информације. Информације се могу добити и преко Позивног центра Национaлне службе, телефон: 0800-300-301 и на сајту www.nsz.gov.rs, поручују из панчевачке филијале НСЗ.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: