После три године и уложених 300 милиона евра

Ново постојење Дубока прерада пуштено у рад у Рафинерији нафте Панчево

Бројне еколошке користи – престаје производња мазута са високим садржајем сумпора, а доћи ће и до смањења емисије гасова и прашкастих материја у ваздух

Постројење „Дубока прерада“ данас је свечано пуштено у рад у Рафинерији нафте Панчево. Реч је о пројекту отпочетом пре три године, вредном 300 милиона евра, кључном за другу фазу модернизације панчевачког нафтног гиганта. Пуштањем поменутог постројења у рад, панчевачка рафинерија сврстала се у ред најмодернијих и „најзеленијих“ у региону.

Почетак рада „Дубоке прераде“ доноси и бројне еколошке користи, наводе у НИС-у. Престаје производња мазута са високим садржајем сумпора, а доћи ће и до смањења емисије гасова и прашкастих материја у ваздух. На тај начин биће унапређена еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије, нампомињу из фабрике. Поред тога, на новом постројењу запослено је 63 домаћих стручњака.

Дубока прерада – један од најмодернијих погона у региону

Бројке показују да је изградња новог комплекса била истински градитељски подухват у који је уложено више од седам милиона радних сати. На пројекту је просечно свакога дана радило 1.100 људи, а више од 80 одсто ангажованих радника били су локални извођачи.

„Дубока прерада ће нам омогућити да производимо веће количине најквалитетнијих горива – дизела, бензина и течног нафтног гаса. Почиње и домаћа производња нафтног кокса који смо до сада увозили. Проширење асортимана производа у Рафинерији додатно ће унапредити енергетску стабилност Србије“, истичу у НИС-у.

Свеачном пуштању у рад постројења, данас је пристуствовао Александар Вучић, председник Србије, Зорана Михајловић, министарка рударства и енегетике, Александар Ђуков, генерални директор „Гаспромњефта“,Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а и Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији.

Из НИС-а саопштавају да завршетак овог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву. У сарадњи водећих акционара НИС-а, руске компаније „Гаспром њефт“ и Републике Србије, наводе да ће наставити да улажу у Рафинерију и јачају њену конкурентност на веома захтевном тржишту југоисточне Европе.

Свечано пуштање постројења у рад
Државни функционери у Рафинерији нафте Панчево
Председник Србије на свечаном пуштању Дубоке прераде у рад

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: