Нови случај притиска на медије

Новинара Ненада Живковића тужио координатор СНС-а Бранко Маловић

Координатор Српске напредне странке за Јужнобанатски и Подунавски округ, потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке Бранко Маловић, 3. октобра ове године преко Ортачког адвокатског друштва „Стојковић“, поднео је тужбу Основном суду у Панчеву, против Ненада Живковића, новинара.

У тужби у коју смо имали увид стоји да је Живковић објављивањем текста „Партијска држава + проверен кадар = напредњачко владање“ (објављен на сајту Панчево Си Ти 9. јула ове године https://www.pancevo.city/na-granici/partijska-drzava-proveren-kadar-naprednjacko-vladanje/) грубо повредио част и углед Маловића, те да је објавио низ неистиних информација. На име накнаде штете и ублажавања душевних боли, Маловић тражи 500.000 динара.

„Изношењем увредљивих и нетачних информација тужени причињава недокнадиву штету тужиоцу у свим сферама живота, а посебно на породичном, социјалном и пословном плану. Тужиоцу је веома тешко пало изношење увредљивих лажи о њему од стране туженог и због тога трпи јаке душевне болове“, пише у тужби.

Детаље о овом случају можете пронаћи на линку,https://www.pancevo.city/na-granici/koordinator-sns-a-malovic-tuzio-slobodnog-novinara-zivkovica/

Живковић наводи да је о најновијем случају притиска на професионално, слободно, објективно и критичко новинарство обавестио многе колегинице и колеге запослене у медијима и блиске медијској сцени, репрезентативна новинарска удружења у земљи, невладине организације које се баве заштитом људских права, независна регулаторна тела, Мисију ОЕБС-а и Делегацију Европске уније у Србији, као и друге представнике међународне заједнице акредитоване у нашој земљи.

Председник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић оценио је за новинску агенцију Бета, да је овај случај још један од примера на основу којег је јасно да се власт у Србији оглушује о захтеве новинарских и медијских удружења.

„Један од најважнијих захтева који смо поднели Координационом телу Владе Србије за сарадњу са медијима јесте да се обустави судска кампања која се води према медијима који имају независну удређивачку политику, пошто сматрамо да је то један од веома озбиљних, додатних притисака на слободу медија”, навео је Сејдиновић.

Подсетио је да и по домаћим законима и по пракси Европског суда за људска права јавни функционери морају да трпе изношење критичког мишљења, па тако и Маловић, који званично није функционер, али је изузетно утицајан човек од чијих одлука зависи судбина многих људи.

„Медији који нису блиски власти су на ивици егзистенције, изложени свакој врсти дискриминације, и новчане казне, односно накнаде, могу да угрозе њихов опстанак. Тим пре јер у пракси имамо по независне медије веома ‘чудне’ судске одлуке. Нажалост, ово је пример да се власт оглушује о наше захтеве”, казао је Сејдиновић агенцији Бета.

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Djordje Ratkov
2 године пре

Nešto mi je ovo poznato !
Bio jednom jedan Miloševićev ministar za informisanje…..

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress