Резулатати конкурса за суфинансирање медијских садржаја у граду Панчеву

Новац миљеницима власти и таблоидима, половина одабраних није из тог града

Иако поједини медији још увек нису добили ни динар за реализацију пројеката одабраних на прошлогодишњем медијском конкурсу у Панчеву, крајем маја подељено је нових 40 милиона динара. Половина тог новца припала је ТВ Панчево и продукцији основаној у фебруару ове године, а која ће програм емитовати на Радио Панчеву.

У решењу о расподели средстава од 27. маја, у оквиру конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за град Панчево, које је тик пред истицање законског рока од 90 дана за доношење одлуке (рок је био 4. јун) потписао градоначелник Панчева Александар Стевановић, а који је данас објављен на сајту локалне самоуправе, стоји да су подржана 22 пројекта.

Чак половина, њих 11, додељена је медијима и удружењима који нису из Панчева, већ из Београда, Новог Сада и Вршца.

Највише – 14 милиона динара – добила је Радио-телевизија Панчево за пројекат „Панчевачка хроника“, који ће се емитовати на телевизији. Шест милиона је отишло у руке ВАТ продукцији из Новог Београда, основаној 12. фебруара ове године, за пројекат „Буђење“, који ће се реализовати на Радио Панчеву.

Тако РТВ Панчево наставља са праксом мењања продукција, углавном тек основаних, које подносе пројекте, а онда емитују програм на њиховим фреквенцијама. Било је раније и искусних и верних партнера – рецимо, панчевачка Wагнер продукција, која ове године није на листи одобрених пројеката.

Како је Цензоловка писала, већи део новца који су продукције за сарадњу са РТВ Панчево добијале на конкурсима завршавао је на рачунима те медијске куће на име разних трошкова.

Панчево воли таблоиде

Као и сваке године, за исти пројекат „Мулитијезични додатак“, недељник Панчевац зарадио је 5,1 милион динара.

Награду за верно ПР извештавање о градским темама (3,1 милион) поново су добили панчевачки медији Виолете Јованов Пештанац – Мој крај, Локалне вести и Зелени минути.

Далеко мање (милион динара) издвојено је за један од најчитанијих портала у Панчеву – 013 инфо.

По старом добром обичају, портал epancevo.rs, познат по кршењу Кодекса новинара и кампањама против колега, поново је богато награђен са 1,5 милиона динара. Као и Старт прес, издавач панчевачког недељника Старт 013 и истоименог портала и верни ПР извештач рада локалне самоуправе, који је инкасирао 1,9 милиона динара.

Уместо Информера и Српског телеграфа, које је Панчево редовно награђивало на медијским конкурсима и поред оноликих кршења Кодекса новинара, овог пута новац су добили таблоиди Курир и Ало – 800.000, односно 600.000 динара.

По милион динара додељено је порталу srbijadanas.com и новом сајту – 24sedam.rs, колико је добио и новосадски Дневник. Као и претходних година, Студио Б је и сада добио новац (700.000), а било га је и за Радио Пулс из Гроцке (200.000) и дневни лист Новости – (300.000).

Како је прошле године писао Озон прес, власник или један од власника новог портала 24sedam.rs је посланик и функционер СНС-а Остоја Мијаиловић из Чачка.

Новац са прошлогодишњег конкурса још није уплаћен појединим медијима

О медијским пројектима одлучивали су Милош Лазић (Асоцијација Радио-телевизије Србије), Блаженка Ђиерчан (Удружење електронских медија Comnet) и Нада Гагић, медијски стручњак.

Лазић у овом послу има искуства јер је више пута био члан комисије, као члан РАБ-а, Цомнета, Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) и Локал преса или као самосталан члан.

У Панчеву је већ једном био члан комисије, 2019. године, на предлог Comneta. Нада Гагић је била чланица комисије за оцену медијских пројекта за интернет медије на конкурсу Министарства културе и информисања, на предлог Друштва новинара Војводине.

Према Одлуци о буџету Града Панчева за 2021. годину, за медије је на располагању било 40 милиона динара. За разлику од прошле године (када је минимални износ за подршку медијских пројеката са 100.000 смањен на 10.000 динара, док је максимални са седам подигнут на чак 19 милиона), најмањи износ средстава по пројекту ове године је 50.000, а највећи 15 милиона динара.

Како је Цензоловка писала, Град Панчево је прошле године у оквиру конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја подржао 24 пројекта, али је само половини удружења и медија уплаћен новац.

Локалној самоуправи смо почетком године упутили захтев за приступ информацијама од јавног значаја за допуну информације о томе којим медијима је уплаћен новац, а којима није, и који је био критеријум приликом уплате средстава, али до данас нисмо добили одговор.

У решењу повереника за информације од јавног значаја, које смо недавно добили, стоји да Град Панчево има рок од пет дана да нам достави тражену документацију и одговоре на питања.

До данас је нисмо добили. Како су нас неке колеге обавестиле, новац њиховим медијима још није уплаћен.

***

О томе како је Град Панчево протеклих година распоређивао средства за медије прочитајте у нашим текстовима:

– Сто милиона за медије који преписују, лажу, спроводе хајке и славе власт у Панчеву

Панчево опет награђује провладине медије који крше Кодекс и законе: Новац за Информер, Српски телеграф и РТВ Панчево

Ивана Предић, Цензоловка

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: