Поштари јуче тотално обуставили рад у великим дистрибутивним центрима

Ни у Панчево не стижу пошиљке

Радници Поште Србије ступили су јуче, 27. марта, у штрајк и тотално обуставили рад. Након прекида рада у Регионалном поштанско-логистичком центру у Београду својим колегама у престоници придружили су се и поштари у Главном поштанском центру Војводине у Новом Саду, а како сазнаје „Блиц“, њихов пример следиће и поштари из Бечеја, Зрењанина, Бачке Паланке, Ужица, Чачка, Крагујевца, Краљева, Шапца и још градова широм Србије.

Пошиљке свих врста неће моћи да стигну на своја одредишта, а како објашњавају радници, још увек се само разматра подела пензија пензионерима као социјално угроженој категорији, пише Блиц.

Шалтери, са друге стране, још нису престали са радом, па платни промет функционише. Међутим, велики број пошти прикључио се овом радничком протесту, па је питање времена када ће и шалтерски службеници у потпуности обуставити могућност уплата и исплата, наводи Блиц.

Синдикат ПТТ Србије подржао је запослене у њиховој одлуци, а наводе и да поштују њихов став да не желе учешће ни једног синдиката у дешавањима. Пре или касније, констатују они, мораће се сести за преговарачки сто и разговарати о решавању проблема и испуњењу захтева. Наводе да је управо одбијање надлежних да разговарамо о проблемима Поште и запослених довело до тога да запослени изгубе стрпљење и преузму ствар у своје руке.

Из Синдиката су нам потврдили да они, али ни други синдикати не учествују у штрајку.

Како смо сазнали у Панчеву, поштари раде, али не добијају пошиљке.

Према речима једног од радника, у нашем граду недостају поштари, на 32 реона, има 25 поштара. Плате нису мењане 11 година и износе од 30 до 35.000 динара.

„Некада смо били поносни што радимо у државној фирми, а сада је постала најгора“, каже наш саговорник.

Побољшање материјалног статуса запослених, пријем радника на технолошка радна места (поштари, шалтерски радници и курири) и исплата нераспоређене добити за 2017. и 2018. годину, неки су од захтева радника, наводи Блиц.

Синдикат ПТТ Србије тражи хитно од послодавца и оснивача озбиљан разговор о материјалном положају запослених и проблемима Поште, као и да се одмах зауставе најављена нова технолошка решења (норме, рад доставе суботом…) и кажњавања радника који протестују, јер ће све то по нашој процени само додатно погоршати положај запослених.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress