Одговор Секретаријата за инвестиције

Немогуће дати податке о броју потрошених киловата и висини рачуна за новогодишње „тробојке“

Новогодишња расвета засијала је у децембру у Панчеву, али светлеће фигуре за бандеру у бојама заставе Србије у централним градским улицама нису укључене. Подсетимо, оне су биле укључене од јануара ове године до септембра, када су, након што је наша редакција упутила Градској управи града Панчева захтев за приступ информацијама од јавног значаја у вези са информацијама о томе колико је струје потрошено од јануара до септембра, искључене.

Одговоре у законском року од 15 дана нисмо добили, након чега смо упутили жалбу Поверенику за приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности, који је уважио нашу жалбу и наложио Градској управи да нам достави одговор који смо и добили 8. децембра.

У одговору се наводи да је постављено укупно сто комада светлећих фигура за бандеру, тробојка ваљак, у Улицама Димитрија Туцовића, Војводе Радомира Путника и Светог Саве, те да су повезане на градски систем осветљења. Пише и да је за постављање на високим стубовима од 10 метара набавком било предвиђена испорука и уградња од стране извршиоца због рада са високим корпама, док је за све остале новогодишње светлеће елементе на нижим стубовима била предвиђена само испорука док је њихово постављање било предвиђено од стране ЈКП Зеленило.

„Што се тиче осталих питања, покушали смо да вам доставимо податке о утрошку електричне енергије или прерачунамо потрошњу декоративних тробојки, и да вам доставимо тачне податке, међутим  – Град Панчево је са приватним партнером закључио уговор о јавно-приватном партнерству за вршење услуга реконструкције и модернизације система јавног осветљења применом мера уштеде енергије са ЛЕД технологијом односно замену свих старих 17.000 лампи са сијалицама новим ЛЕД светиљкама које су далеко мањи поторшач електричне енергије. Утрошак енергије се обрачунава по месецима, везан је за време рада јавног осветљења које се мења на сваких 10 дана према дневном осветљењу тако да је само могуће упоредити утрошак по месечним рачунима у претходним годинама у односу на садашње стање са уграђеним ЛЕД светиљкама по месецима с обзиром на то да је у сваком календарском месецу у току године време рада различито. Са радовима на имплементацији по пројекту се почело априла 2021. и завршило се 30. јуна 2022. године“, стоји у одговору.

Новогодишња и декоративна расвета се укључује истовремено са јавним осветљењем и утрошак енергије по деоницама је заједнички за јавно осветљење, декоративну и новогодишњу расвету и не може се одвојити како бисмо вам дали тачан податак о потрошњи струје по светиљки денвно, пише у одговору.

„Самим тим није могуће ни дати податак о броју потрошених киловата и висини рачуна за наведене светиљке и периоду“.

Наводи се и да полазећи од електричних карактеристика светлеће диоде на тробојкама као полупроводничке компоненте уз намопену да свака боја има 250 светлећих диода, имамо: бела – при напону од 3,2 волти троши струју од 20 мА, тј 3,2×0,002=0,064W puta 250 to je 16 вати;  црвена и плава диода при напону од 2,2 волти троши струју од 0,002 , то јест 2,2×0,002=0,044W. На 250 плус 250 снага је 22 вати. Укупна снага по једној тробојци је 38 волти. Закључује се да је ово реална процена, те да су тробојке минимални потрошачи.

 

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: