Индекс транспарентности локалних самоуправа и Града Панчева

Некада први по отворености, сада просечан

У одређеним категоријама Панчево је изгубило поене у односу на прошлу годину, а у појединим добило и тако поправило скор са 45 на 49 поена

Индекс транспарентности Града Панчева ове године, износи 49, од могућих сто поена, и виши је за четири поена  у односу на прошлогодишњи скор, показало је истраживање отворености локалних самоуправа које спроводи Транспарентности Србија.

Отвореност градова и општина у Србији је благо повећана у 2020. години у односу на претходну, али је просек и даље низак, а најтранспарентније локалне самоуправе су Бечеј, Нови Пазар и Сомбор, саопштили су из организације.

Истраживањем је обухваћено 145 јединица локалне самоуправе и 25 градских општина, који су оцењивањи и рангирани на основу критеријума транспарентности, одређених путем 95 индикатора. Коначне оцене, односно индекси могу бити у распону од 0 до 100, а просечни скор се поправио са прошлогодишњих 40 на 46 поена у 2020. години.

Одлуке Градског већа сакривене од јавности

Индикатори су подељени у осам категорија – скупштина и веће, буџет, ЈЛС и грађани, слободан приступ информацијама, јавне набавке, информатор о раду, јавна предузећа и јавне установе и јавне расправе. Ове године је, као и претходне, најбољи просечни резултат остварен у категорији јавне набавке – 95,7 одсто, а најлошији у областима информатори о раду, скупштина и веће и јавна предузећа и јавне установе (све три око 34%). Информатори о раду се издвајају и због тога што је то једина категорија у којој је забележен пад збирне оцене у односу на ЛТИ 2019.

У одређеним категоријама Панчево је изгубило поене, а у појединим добило. За разлику од прошле године, ове године на сајту се не објављују одлуке са седница Градског већа, више не постоји опција да грађани пријаве неправилности у раду односно кршење закона, не одржавају се редовне конференције за новинаре градоначелника, на сајту се више не објављују годишњи планови рада и извештаји о раду јавних предузећа, као ни извештаји о додели имовине у закуп.

Прошлогодишње нуле претворене су поене јер су на интернет страници општине почели да се објављују контакт подаци о председницима месних заједница, у информатору се појавило обавештење да грађани могу да присуствују седницама скупштине и упутство како се пријављује, а на сајту града је објављена и систематизација. Оно за шта је Панчево поново добило нула поена јесу преноси седница Скупштине Града, које годинама нису доступне широј јавности.

Драстичан пад транспаретности за пет година

Првопласирана општина Бечеј има скор 83, од могућих 100, чиме је удвостручила резултат из прошле године, када је имала 38, Нови Пазар има скор 82, а Сомбор 80. Кањижа је четврта са 77, а следе је Лесковац са 75 поена и Врање на шестом месту са 73.

Најниже рангиране општине су Бела Црква (18), Свилајнац и Коцељева (по 22 свака), а Јагодина је, са 21 поеном, задржала неславну позицију међу налошије оцењеним градовима.

Иначе, отвореност панчевачке локалне самоуправе драстично је пала, од 2015. до 2019. године. Наиме, Град Панчево је на мањем узорку међу 15 локалних самоуправа пре три године заузело прво место за отвореност, са 67 поена, док је прошле године локална самоуправа прикупила је само 45 поена, што је далеко мање и у односу и на истраживање од 2015. године, када је тај скор износио 61 бод.

Цела анализа и пратеће табеле, као и интерактивна мапа са налазима, појединачним резултатима и свим појединачним индикаторима можете се наћи на сајту ТС: https://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/istraivanja-o-korupciji/lti

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: