НДНВ: Закључак Владе Србије је покушај увођења цензуре и орвеловске фикције

Независно друштво новинара Војводине захтева од Владе Србије да под хитно разјасни конфузију коју је унела у јавност доношењем Закључка којим се наводно регулише борба против дезинформација у време пандемије ковида-19, а за који медијска заједница и јавност Србије отворено сумњају да је реч о покушају увођења цензуре јавног информисања.

У правном систему Републике Србије већ постоје мере којима се може ограничити слобода изражавања зарад спречавања ширења лажних вести и дезинформација. Очекивано би било да надлежни државни органи, применом постојећих законских решења, крену у борбу против лажних вести и дезинформација, а не да Влада доноси посебан Закључак. Да ствар буде чуднија, тим Закључком Влада је за обавештавање јавности о стању и последицама пандемије овластила искључиво Кризни штаб за сузбијање заразне болести ковид-19″, наводи се у саопштењу НДНВ-а.

„Сада се поставља питање шта то значи? Да ли медији могу да објављују истините информације, до којих су дошли истраживачким радом, а које нису саопштене од стране Кризног штаба? Или ће се – апсурдно – све информације до којих медији дођу из других извора а не од Кризног штаба сматрати нетачним и непровереним? На основу чега је уведена претпоставка да су тачне само оне информације које долазе од Кризног штаба, док информације из других извора нису тачне или су непроверене, без обзира да ли одговарају чињеницама или не“, питају се у НДНВ.

Да конфузија буде већа, Влада наводи и да за преношење обавештења датих од стране неовлашћених особа, постоји могућност примене прописа који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања. Ако постоји само могућност, да ли то значи да ће надлежни органи моћи арбитрарно да одлучују када ће примењивати прописе? Другим речима, отвара се могућност да новинари могу да одговарају због кривичног дела Изазивање панике и нереда, само због тога што информација, иако је истинита и одговара чињеницама, није добијена од Кризног штаба.

На овај начин Кризни штаб би могао постати орган који би имао могућност да филтрира информације које ће долазити до грађана, а грађани би остали ускраћени за примање тачних, свеобухватних и правовремених информација, путем медија, сматрају у независном удружењу новинара Војводине.

НДНВ указује на то да централизовано информисање није информисање, већ цензура. Јавни интерес подразумева потпуно, непристрасно и објективно информисање. И пре свега, контролу власти, која се уредбом апсолутно онемогућава. Потпуно је недопустиво да било која власт преузме монопол на истину. Узурпирање истине изузетно је опасно, јер власт чини недодирљивом, а грађане лишава свих права. Да није нешто што нам се заиста дешава, личило би на орвеловску фикцију. Реч је о флагрантном кршењу Устава Србије и Европске конвенције о људским правима.

НДНВ сматра да је лицемерно урушавање цивилизацијских стандарда правдати борбом против дезинформација. Та борба могућа је у оквиру важећег правног система. Нажалост, она неће бити могућа само у систему у којем једино власт може да одређује шта је истина.

Подсетимо, Влада Србије донела је одлуку да је за све информације у вези са коронавирусом искључиво задужен Кризни штаб на чијем је челу премијерка Ана Брнабић.

Сва обавештења јавности даје председница Владе или лица које овласти Кризни штаб“, наводи се у Закључку Владе од 28. марта, а који је објављеном у Службеном гласнику од уторка.

У Закључку се каже да сви градоначелници, председници општина и штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе све информације у вези са новим вирусом у њиховим местима шаљу искључиво и само Кризном штабу.

Исто треба да раде и све здравствене установе, здравствени радници или правна лица које обављају здравствену делатност.

Влада упозорава да се сва обавештења о предузетим здравственим мерама и другим информацијама дата од стране неовлашћених лица“ не могу сматрати тачним и провереним“, а према онима који таква обавештења дају могућа је примена прописа који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања“.

Редакција, Н1

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: