Панчевачка организација поднела највећи број примедби

Настављене консултације у вези са Нацртом закона о унутрашњим пословима

Институт Кареја залаже се за заштиту полицијских службеника од прогона злоупотребљене политичке моћи

На Криминалистичко-полицијском универзитету у Земуну, јуче, 18. јула, настављене су консултације између Радне групе МУП-а, полицијских синдиката и организација цивилног друштва (ОЦД) у вези са Нацртом закона о унутрашњим пословима.

Као и током претходних консултација, и овог пута секретаријат Министарства унутрашњих послова је на састанак позвао организације цивилног друштва, међу којима је био и панчевачки Институт за истраживање корупције Кареја, који је представљао Синиша Јанковић, бивши полицијски инспектор.

Настављено је разматрање примедби које су у писаној форми достављене прошле године у време јавне расправе и то примедбе достављене у вези са дефинисањем појмова, посебно појма „лице из криминогене средине“, затим у вези са Начелом професионализма и политичке неутралности, са посебним овлашћењима министра, са јавношћу рада у Министарству унутрашњих послова, појмом „полиција“, забраном објављивања података о идентитету овлашћеног службеног лица које примењује полицијска овлашћења.

Највећи број примедби поднела је управо панчевачка организација Кареја, највише се осврћући на захтев да се у Нацрт Закона о унутрашњим пословима унесе одредба која би заштитила полицијске службенике који због свог законитог и доброг рада падну под удар злоупотребљене политичке моћи. У том смислу изнели су актуелни пример начелника београдског Одељења за сузбијање дроге Слободана Миленковића Сенте.

„Занимљиво је да су усаглашени ставови у вези са примедбом да се прецизније дефинише забрана употреба појма ‘полиција’. Та забрана односи се само на називе правних лица. Организације које оснивају грађани, уколико желе да у називу имају реч ‘полиција’ мораће да за то траже одобрење Министра“, саопштавају из Кареје.

На некој од следећих консултација натавиће се разматрање одредби које се односе на биометријски надзор, а након што Секретаријат МУП-а анализира и припреми примедбе које су ОЦД поднеле у писаној форми.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: