Друго рочиште заказано за понедељак, 5. октобар

Наставља се суђење РТВ Панчево по тужби Ненада Живковића

Судија Марина Бркић предложила је да временски оквир суђења буде 12 месеци у три рочишта

Друго рочиште по тужби панчевачког новинара Ненада Живковића, против РТВ Панчево и Јасмине Петковић, главне и одговорне уреднице тог медија, биће одржано у понедељак, 5. октобра, у згради Вишег суда у Београду, саслушањем странака у постпуку.

Суђење је почело 22. маја, изјашњавањем учесника у предмету о тужбеном захтеву. Судија Марина Бркић је тада заказала наредно рочиште за октобар, и предложила да временски оквир суђења буде 12 месеци, у три рочишта.

Како је Цензоловка тада известила, тужени су оспорили тужбу и позвали се на недостатак такозване пасивне легитимације Јасмине Петковић, јер она није била главна и одговорна уредница медија када су спорни прилози (у мају и јуну прошле године) емитовани.

Адвокат тужиоца Вељко Милић је пак тврдио да је тај приговор неоснован, те да је Јасмина Петковић у време подношења тужбе, у новембру 2019. године, била главна и одговорна уредница Радио-телевизије Панчево.

Правни заступници РТВ Панчево и Јасмине Петковић су рекли и да су наводи у прилозима тачни и да не представљају увреду за тужиоца. Као доказе за то навели су да се Живковић никада није обратио уредништву РТВ Панчево и затражио да се објави исправка, или да укаже на одређене пропусте, а објављене прилоге је делио на свом Фејсбук профилу.

Подсетимо, тужба је подигнута због три прилога, који су на РТВ Панчево емитовани 29. маја, 5. и 6. јуна, као и због текстова на порталу те телевизије, у којима је Живковић означен као „плаћени пројекат“ и „политички активиста“, који подржава „проусташке медије“, и да је део пројекта унутрашње дестабилизације Србије. Због ових прилога, РЕМ је Радио-телевизији Панчево изрекао трећу меру упозорења, а дотадашњи главни и одговорни уредник Мирослав Милаков смењен је са те функције.

Тужилац је затражио да РТВ Панчево и Јасмина Петковић на име накнаде нематеријалне штете због претрпљених душевних болова, те због повреде угледа и части, исплате Живковићу 300.000 динара и да се тој телевизији забрани објављивање сличних информација, под претњом нове казне од 250.000 динара. Такође, од Јасмине Петковић тужилац тражи да правоснажну пресуду објави на Радио-телевизији Панчево.

Иначе, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) је ову радио-телевизијску кућу током прошле године казнило чак три пута, изрекавши им три мере упозорења, управо због емитовања прилога против Ненада Живковића, у два наврата и једном због прилога против Станке Симоновић, председнице Вишег суда у Панчеву.

Савет РЕМ-а је прошлог месеца панчевачком емитеру изрекао и четврту меру упозорења, због појављивања функционера у оквиру означених предизборних блокова приказаних током предизборне кампање у мају ове године, чиме су прекршили Закон о електронским медијима, о чему смо писали.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: