Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар

Насиље над женама попримило размере пандемије

У Србији су према последњим доступним подацима у овој години убијене 22 жене. У периоду од 2010. до 2019. године убијено најмање 307 жена, од стране мужева или интимних партнера, подаци су Мреже Жене против насиља.

Током 2019. године живот је изгубило 26 жена, од чега је шест убистава извршено ватреним оружјем. Према истој анализи, у половини случајева у којима су жене усмрћене ватреним оружјем, оно је било у нелегалном поседу учиниоца. Убијали су их брачни и емотивни партнери, родбина, а већини убистава претходила је дуга историја породичног насиља.

У публикацији Уједињених нација за развој, налазе се подаци да су 95 одсто власника оружја у Србији су мушкарци, 31 одсто особа које је убио члан породице убијено је ватреним оружјем, од тога су 64 одсто жртава ових убистава жене. Пет од шест масовних убистава у Србији извршено је ватреним оружјем, а у позадини су имала насиље у породици или убиство члана породице/садашње/бивше партнерке или супруге.

Обележавањем Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра, почиње кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, која се завршава обележавањем Међународног дана људских права, 10. децембра.

Током 2019. године Сигурна кућа Панчево примила је 31 жену и 31 дете, саветодавне услуге користило је 55 лица, а СОС телефон за подршку жртвама насиља звонио је 374 пута.

Кампања Уједињених нација до 2030. године за заустављање насиља над женама обележава 16 дана активизма против родно заснованог насиља, под глобалном темом „Наранџасти свет: Фонд, одговор, спречавање, Прикупљајте! „. УН-ова кампања за једнакост генерација жена појачава позив на глобалну акцију како би се премостиле тешкоће у финансирању, обезбедиле основне услуге за преживеле насиље током кризе Ковид-19, усредсредила се на превенцију и прикупљање података који могу побољшати услуге спасавања живота за жена и девојака.

Ова година је као ниједна друга. Чак и пре него што је Ковид-19 погодио, насиље над женама и девојкама попримило је размере пандемије.

Глобално, интимни партнер је у протеклих годину дана злостављао 243 милиона жена и девојака. У међувремену, мање од 40 процената жена које су доживеле насиље пријављују га или траже помоћ.

Како су земље спроводиле мере закључавања како би зауставиле ширење коронавируса, насиље над женама, посебно насиље у породици, интензивирало се – у неким земљама су се позиви на линије за помоћ повећали пет пута. У другим случајевима, формални извештаји о породичном насиљу смањили су се јер су преживели теже тражили помоћ и приступили подршци редовним каналима. Затварање школа и економски заостаци учинили су жене и девојке сиромашнијима, ван школе и без посла, и подложнијима експлоатацији, злостављању, присилном ступању у брак и узнемиравању.

У априлу 2020. године, док се пандемија ширила светом, генерални секретар УН-а позвао је на „мир код куће“, а 146 држава чланица одговорило је снажном изјавом посвећености. Последњих месеци 135 земаља појачало је акције и ресурсе за сузбијање насиља над женама као део одговора на Ковид-19. Ипак, потребно је још много тога, закључује се у саопштењу.

Насиље можете пријавити на бесплатан СОС телефон 0800 100 113.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: