Екоцид и злочин у центру града

Најмање десет стабала посечено у Градском парку

Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило” објаснио је за РТВ Панчево да су стабла трула, што је доказано анализом Шумарског факултета у Београду о квалитету и безбедности стабала

Током последњих недколико дана у Градском парку у Панчеву дешава се како грађани и грађанке коментаришу, прави екоцид и злочин, у оквиру којег је исечено најмање десет стабала дрвећа. Они са негодовањем коментаришу овај чин, и своје незадовољство испољавају на друштвеним мрежама, али и уживо у проласку кроз Градски парк чуде се и кажу да је овај чин недопустив.

Сеча стабала је планирана у оквиру реконструкције дела Градског парка, која је недавно почела. У оквиру тог пројекта предвиђено је да се исече 16 стабала, јер су како је показала анализа Шумарског факултета у Београду о квалитету и безбедности стабала она трула.

То је за РТВ Панчева објаснио Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило” и додао да је анализа рађена најсавременијом методом такозваним томографом, где се добија пресек сваког стабле какво је његово здравствено стање. Он је додао да је предузеће спремило нова стабла, која су изузетно квалитетна.

„У сарадњи са Градском управом ми сматрамо да се зелени фонд на овом потезу и да ће поред додатне замене стабала бити и додатне садње. Имаћемо и садњу доданих стабала који ће оплеменити овај простор“, рекао је Бјалица за РТВ Панчево.

Уклоњено дрвеће је врсте кошћела, које је засађено у Градском парку још 60-тих година. Према Википедији реч је о листопадном дрвету, са лишћем тамнозелене боје, док у јесен постаје жуто. Плодови су мали и округли, након сазревања смеђи или тамнољубичасти, слатки су и јестиви.

Сазнајемо и да ће у Градском парку бити посађено укупно 30 стабала, одраслих форми, пречника стабла од 10 до 12 сантиметара, других врста дрвећа као што је јавор.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
1 година пре

Zasto bi jedan pandur sa kursom iz Beograda, zvani Vesic vise stabala posekao od nasih strucnjaka za secu sa kupljenim diplomom i clanskom kartom stranke.I mi dzelate za genocid zelenila imamo a ne samo Beograd.

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: