Признања Панчевки Катарини Мандић и Марији Чонтош

Награде за нецање, вез и такње

На изложби „Сто жена-сто минијатура“, коју је организоавала Етно мрежа учествовало је 53 аутора и ауторки из 20 градова

Панчевка Катарина Мандић, власница ткачко-занатске радње „Катарина М“, добитница је овогодишњег признања за најбољу нецану минијатуру у категорији – нецање/хеклање, на изложби под називом „Сто жена-сто минијатура“, коју је организоавала Етно мрежа. Награде за две минијатуре у категорији ткања и веза добила је и Марија Чонтош, дугогодишња новинарка РТВ Панчева, а последњих пет година власница ткачке радње и бренда „Разбојник“. Признања су им уручена у среду, 29. септембра, у резиденцији амбасадора Канаде.

Катарина Мандић каже за Панпрес да је велика привелегија што је била учесница овакве манифестације, и да награду доживља као подршку њеном занатском раду и неговању и чувању нашег културног наслеђа.

Она је рекла да је технику нецања научила пре неколико година у оквиру обуке у Удружењу ,,Панонке“, и повремено је ради јер јој је ипак, како наводи, примарни занат ручно ткање. Објаснила нам је о каквој техници је реч:

Нецање је изузетно декоративна техника ручног рада. Обухвата израду мрежасте основе везивањем специфичних чворова помоћу наменске игле за нецање. Овако израђена мрежа својим изгледом наводи да нецање своје порекло има у изради рибарске мреже. Мрежа се ради најчешће од памучног добро упреденог конца, у зависности од дебљине конца добијама финију или грубљу мрежу. Након завршене мреже она се фиксира и добро затеже на раму, а затим према одабраној шеми, ликовном предлошку попуњава одређеним бодовима. Нецање је техника специфична и по томе што се у изради истовремено користе технике чипке, веза и ткања кроз бодове попуњавања“.

Додаје и да нецана чипка има примену у изради разних текстилних предмета за кућу и често се израђује као завршна чипка на одећи.

Иако није из Панчева, Марија Чонтош препознатљива је Панчевцима и Панчевкама са малих екрана, јер је две деценије радила на РТВ Панчеву. За Панпрес каже да је веома поносна на додељеним признањима, што  је потврда да добро ради свој посао.

Ово је доказ да сам после две деценије у новинарству, сада у мом ‘другом животу’ изабрала добар пут. Такође, за мене је значајно, али верујем и за све друге жене то да сам у 53. години напустила посао и окренула се нечем другом, и ево после пет година свог опстајања као предузетнице, моу да живим од свог рада и препозната сам као неко ко добро ради. Закључак је да без обзира на године, када имате мотиве и снагу можете да постигнете шта желите“, истиче Марија Чонтош.

Изложба „Сто жена-сто минијатура“ у организацији Етно мреже, је јединствена жирирана манифестација која поставља високе стандарде у техникама за израду рукотворина са циљем активног чувања традиционалног наслеђа Србије. Осма изложба минијатура одржана је уз подршку Амбасаде Канаде у Србији, и НАЛЕД-а, Туристичке организације Војводине и неколико друштвено одговорих компанија. На изложби је учествовало 53 аутора и ауторки из 20 градова. Тема поставке је „Традиција и иновација“, употребом некласичних материјала и модерних мотива, или комбиновањем више техника.

Етно мрежа је национално удружење произвођача финих рукотворина које од 2005. године ради на очувању културног наслеђа Србије и економском оснаживању жена и младих у руралним подручјима кроз израду осмишљених производа од природних материјала, повезујући традиционалне мотиве и технике и савремени дизајн. Рукотворине Етно мреже користи Протокол Владе Србије и државне институције као пословне и дипломатске поклоне.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: