Наш град - прљав град

На сваком кораку мини дивља депонија

Препуни контејнери, али и смеће поред њих свакодневна су слика нашег града, који је због тога добио епитет прљавог града. Због затрпаности смећем љути су и грађани и грађанке, који су између осталих и одговорни за такву ситуацију, али и надлежни који такође оцењују да је град прљав и да је неопходно подићи комуналну свест.

Први услов да би се смеће бацало на предвиђена места, јесте обезбеђивање посуда за одлагање отпада од стране ЈКП ,,Хигијена” Панчево. Већ тај он није обезбеђен јер, како кажу у том предузећу, немају довољан број контејнера, на првом месту јер их грађани и грађанке уништавају.

,,До октобра 2017. године запаљено је 60 контејнера – 30 пластичних и исто толико металних. Осигуравајуће куће надокнађују новац само за пластичне, а метални су често на мети сакупљача секундарних сировина који скидају точкове. Посебно је тежак зимски период јер власници приватних кућа бацају врео пепео и жар у њих, и они изгоре. Подсећамо да су грађани дужни да обезбеде сами посуде за смеће, да пепео одлажу у џакове или импровизоване металне посуде и да их стављају поред контејера”, објашњава Марија Андрић, пр менаџерка ,,Хигијене” и напомиње да до сада нико није кажњен због паљена контејнера.

Прљаво, прљавије, најпрљавије

Отпималан број контејенера био би 900, а Хигијена тренутно има око 800 посуда распоређених на око 300 локација. Годишње из локалног буџета се издваја 1,5 до 2 милиона динара за набавку контејнера и стубних канти, које током године буду уништене.

Радници ЈКП,,Хигијена“ са градских улица дневно сакупе и на Нову депонији одвезу између 95 и 105 тона комуналног отпада. На терену је савкодневно седам или осам аутосмећара, а да би се одржавао комунални ред неопходно је да сваког дана на терен изађе од 10 до 12 смећара, два до три грајфера, као и мање радне машине. Возни парк Хигијене је веома стар, и аутомећари се често кваре, напомињу у предузећу. Наша саговорница каже да је пословни приоритет предузећа да се годишње набаве бар два аутомсећара ради подизања квалитета услуга. Последња два набављена су 2017. године.

Улица Његошева, Фото: www.facebook.com/Pančevci na Facebook-u

У граду постоји петнаестак мини депонија које се свакодневно чисте. Најпрљавије место је плато испред вртића Петар Пан на Новој Миси, које је и поред изграђеног зеленог острва и даље неуредно, затим проблематична места су Утвин аеродром, три лоакције на Стрелишту, Зеленгора, угао Димитрија Туцовића и Марије Гупца, као и вишегодишњи проблем у Улици Браће Јовановића, на кружном току. Проблем на тој локацији је заправо што је прилазни пут до контејнера узан и аутосмећари не могу због паркираних аутомобила да дођу до њих. О овом проблему смо већ писали, а иако је према речима Марије Андрић некадашњој Дирекцији за изгрању и уређење Панчева поднет захтев за проширење пута, то се још није реализовало. На том месту Хигијена је предвидела изградњу зеленог острва.

Угао Улица Димитрија Туцовића и Марије Гупца годинама служи као место за одлагање смећа, а у близини нема ни контејнера. Марија Андрић кажа да они нису ни предвиђени на том месту јер су у питању приватне куће из којих се смеће односи једном недељно, а проблем праве станари новоизграђених зграда. Она напомиње да су инвеститори дужни да сходно броју станара, обезбеде у дворишту контејнере, али да је мали број њих то до сад урадио.

Слична ситуација је и у Улици Светозара Милетића, где су некада били контејнери, а станари су навикли да бацају на том месту. Добра вест са почетком нове године и лепша слика – на том месту засађена су стабла и за сад смећа нема.

,,Велики проблем праве грађани јер бацају смеће где стигну. Имамо ружну слику да је град прљав, имамо мини депоније на сваком кораку, а то изискује велики напор да се организује довољан број људи и возила и да се нека места чисте и по неколико пута у току дана. Свим силама се трудимо и радимо тако да нам град буде чист”, каже Марија Андрић.

Улица Светозара Милетића

Неколико прекршајних налога за годину данаЗа комунални ред задужени су комунална полиција и комунална инспекција. Надлежности су им исте, осим што инспектори имају право да воде управне постпуке.

Током прошле године комунални полицајци изрекли су једноцифрен број прекршајних налога за непрописно одлагање смећа. Према Одлуци о чистоћи казна за тај прекршај је 10.000 динара, односно 5.000 динара уколико се плати у року од осам дана.

У Комуналној полицији кажу да је тешко ухватити починиоца на делу, а број комуналних полицајаца је мали. Од потребних 25, Град Панчево има 10 комуналних полицајаца. Постоји потреба за рад у три смене, али капацитет је недовољан.

Бобан Ђурђев, секретар Секретаријата за инспекцијске послове објашњава за наш портал да у складу са Одлуком о одржавању чистоће комунални инспектори имају обавезу да приликом пријаве или уочавања дивље депоније издају налог Хигијени да уклони смеће. За ту намену обезбеђена су средства у буџету, али то није решење проблема, сматра Ђурђев.

,,Решење је да се утврди ко праве те дивље и да се исти санкционишу. Већ годинама радимо свакодневни мукотрпни посао јер су грађани навили да бацају смеће где му није место. И даље се дешава да о се мсеће баца из станова на кровове других кућа. То је култура једног народа, и на томе треба радити”, оценио је наш саговорник.

На питање да ли је могуће на најкритичнија места поставити видео надзор, као што је то учињено у неким градовима у Србији, попут Београда, Смедерева, Инђије, Ђурђев одоговара да је то могуће, али да не може утицати на то да ли ће се новац за то издвојити.

Док се то не деси, ЈКП ,,Хигијена“ покушава да регулише бацање смећа уређивањем места за одлагање отпада. Током 2016. и 2017. године постављено је 17 од укупно 20 зелених острва. То је ограђени простор за комунални отпад који би требао да служи и за примарну рециклажу, што у Пачеву није случај. Она у нашем граду није заживела, па је програм који је покренула италијанска влада донацијом звонастих контејнера за разврставње сировина, доживела фијаско јер је велики број тих посуда уништен. Већина контејнера је поправљена и у рециклажном центру чекају нека боља времена.

Ипак, у насељеним местима ове године Хигијена планира отварање рециклажних дворишта, да се у циљу пормовисање примарене селекције сировина.

Уредно зелено острво: угао Улица Војвођански булевар и Иве Курјачког
Фото: www.facebook.com/JKPHigijenaPancevo/
смеће
Угао Улица Димитрија Туцовића и Матије Гупца

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress