Жене у политици

Мушки свет, мушки избори

Доминација мушакараца на водећим позицијама се наставља

Еуфорија пред Дан жена (али и пред Београдске изборе) се захуктава – парфем, бомбоњера и вино, доњи веш, романтична вечера? Хм, тешко је изабрати, али… Кампања једног бренда покренута поводом Осмог марта ме је пријатно изненадила – порука мушкарцима је да уместо једнократних знакова пажње у виду чоколадe и цвећа, одмене жене у кућним пословима, направе јој доручак, позабаве се децом, скувају ручак…И ако је могуће ту праксу задрже током целе године.

Јер како један мушкарац рекао то нису женски послови, а он није гост у кући, већ је равноправан члан породице. И треба да се понаша као партнер, а не као краљ.

Живети у мушком свету није лако. Борба за једнака права мушкараца и жена траје већ стотинама година, а руку на срце тешко да ће се икада и завршити.

Из угла мушкараца родна равноправност је постигнута  – жене имају сва права, еманциповале су се, раде, брину о деци и породици, дакле могу да раде шта хоће и мушко питање из сенке гласи: шта хоћете више? Међутим, искуства и статистика кажу другачије…

Жене су једна од најмаригинализованијих група у нашем друштву и свакодневно се суочавају са омаловажавањем, искључивањем, понижавањем, па и насиљем, и то – само зато што су жене. Дискриминацији су посебно изложене жене из вишеструко маргинализованих група (инвалидкиње, Ромкиње, жртве насиља). Пракса Повереника за заштиту равноправности показује да је пол један од два најчешћа основа због којих грађани подносе притужбе због дискриминације.

Ових дана посебно ми је занимљива тема учешћа жена у политици у светлу Београдских избора. Не знам да ли је вама упало у очи да од 24 листе само једна листа носи име жене! То је Иницијатива Не давимо Београд и Ксенија Радовановић. Шта нам то говори? Да се доминација мушакараца на водећим позицијама наставља! Тамо где је моћ, тамо су мушкарци, док жене углавном у политици заузимају нижа руководећа места.

У прилог тој тврдњи говори истраживање које је Повереник за заштиту равноправности спровео прошле године. Оно је показало да су само у 12 од 151 јединице локалне самоуправе жене градоначелнице или председнице општина, а у градским већима на четири мушкарца учествује тек једна жена.

Резултати кажу и да на позицији директора јавних предузећа је 83,7 одсто мушкараца, док је у управним одборима 49 одсто жена, а у 69,9 одсто општина постоји тело за родну равноправност.

Анализа броја одборника и одборница показује да су жене у парламенту заступљене у 34,7 одсто, а мушкарци 65,3. Међутим, у чак 55 општина број одборница је испод законом прописаних вредности (33 одсто). Међу њима је и Град Панчево где у локалном парламенту има 70 одборника, од којих су 19 жене, што је нешто мање од 30 одсто.

Закључак је да жене могу да напредују на основу своје стручности, али само до одређене границе, не могу да прекораче и то само због родних стереотипа.

Очекивати да ће се жене уз помоћ неког чаробног штапића попети на лествици моћи и бити оне које одлучују и деле новац, извесно је као што је извесно помирити жене и мушкарце, спојити Земљу и Марс, приближити јинг и јанг.

Мушкарци тај златни трон неће лако препустити, а да се осећају угрожено и да се боје за своје позиције неки су и показали – када су стопирали Закон о родној равноправности, који чека на усвајање већ три године.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: