Нови подаци РТС-а - у јужном Банату 66 потврђених на Ковид-19, у Панчеву 33

Мировић: Број оболелих по градовима се не износи из медицинских разлога

Према подацима панчевачког дописништва РТС-а број заражених у јужном Банату на данашњи дан је 66. Од тог броја у Панчеву је оболело 33 особе, у Вршцу 22, у Белој Цркви 4, Алибунару 3, у Ковачици 2, и по један оболели у Ковину и Пландишту, док у Опову нема позитивних на Ковид-19.

До података о броју заражених на локалу врло је тешко доћи јер податке не објављују ни панчевачки Завод за јавно здравље, ни Општа болница, као и Градски штаб за ванредне ситуације. На сајту Ковид-19 подаци се очигледно не ажурирају, па је тако тренутни податак да у Панчеву има 23 оболелих.

Додатно, данас је Игор Мировић, председник Владе Војводине рекао на конференцији за новинаре, да неће саопштавати број оболелих по градовима и општинама, из медициниских разлога.

„Да ли је то нека велика разлика између броја заражених, да ли је пет или седам? Треба да радимо исту ствар, да одржавамо социјалну дистанцу и избегавамо контакте. Добили смо упутство епидемиолошке службе, које је направљено у складу са препорукама Светске здравствене организације. Ја понекад прекршим то упутство и кажем број оболелих у Новом Саду и градовима, онда сам упозорен од епидемиолога да постоје медицински разлози због којих не би требало откривати податке. На пример, ако кажемо да је како ви тврдите, Ириг ново жариште вируса, онда је могуће да ће грађани бити узнемирени, да ће хтети да пређу у други град, а могуће је да међу њима има заражених. Дакле, није да податке нећемо да дамо да бисмо вас спречили у обављању посла, и да бисмо грађане ускратили за информације, већ то држимо у режиму на основу стриткних упутстава епидемиолога“, објаснио је Мировић новинарима и новинаркама.

Он је додао да су све локалне самоуправе добиле упутство Кризног штаба да не саопштавају податке о броју заражених на њиховој територији, да не комантаришу медицинске ствари, јер здравствене установе нису у њиховој надлежности, те да се подаци саопштавају на редовним конференцијама Кризног штаба у Београду у 15 сати, и на конференцијама у Влади Војводине, једном до два пута недељно.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress