Мали буџети за јавно информисање

Министарство: Утростручити издвајања за локалне медије

Рекордер по додели новца је Нови Пазар са 2,81 одсто буџета, следи Ковачица са 2,1 одсто. Град Панчево издвојио 0,6 одсто буџета

Према истраживању које је спровело Министарство културе и информисања, општине и градови у Србији ван територије Косова и Метохије за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања издвојили су од 0,01 до 2,81 односно у просеку 0,37 одсто буџета за ову годину.  

Из Министарства напомињу да је само 18 градова и општина у буџету за 2017. годину определило између један и два одсто за пројектно суфинансирање медија.

Рекордер по додели новца пореских обвезника за медије је Нови Пазар са 2,81 одсто буџета (56,4 милиона динара). Следи Ковачица, која је планирала 2,1 одсто годишњих расхода (15 милиона динара) за медијске конкурсе. Град Панчево је за информисање определило 0,6 одсто буџета (38.095.238 динара).

Општине Гаџин Хан, Костолац, Рековац и Смедеревска Паланка одговориле су Министарству културе и информисања да за пројектно суфинансирање медија нису планирали средства, док из Пожаревца, Ариља, Житорађе, Ћићевца и Прибоја нису одговорили Министарству културе и информисања.

У апсолутном износу највише новца за медије издваја Град Београд, 76 милиона динара, што је свега 0,08 одсто буџета престонице.

Имајући у виду чињеницу да су издвајања за медије у локалним самоуправама пре повлачења државе из власништва у медијима на основу Закона о јавном информисању и медијима била вишеструко већа, Министарство културе и информисања сматра да је минимум новца који треба гарантовати медијима један одсто буџета, што је троструко више од овогодишњег просека.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: