Држава и медији

Милиони за пропагандисте, за објективне локалне медије – ни динар

Само половина медија чији су пројекти подржани на медијском конкурсу у Панчеву добила је новац из буџета, углавном они који подржавају власт. Ништа није уплаћено критичким медијима из Панчева, као ни појединим београдским и новосадским таблоидима

У оквиру конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја Град Панчево је 16. марта подржао 24 пројекта. До сада је само њих 12 добило новац из буџета. У питању су највећим делом медији који подржавају власт, док остали, углавном независни медији, не знају када, односно да ли ће им тај новац уопште бити уплаћен.

Крајем марта локална самоуправа уплатила је 18,3 од 40 милиона динара, колико је додељено на конкурсу, на рачуне само девет медија, агенција и продукција. У питању су углавном медији који искључиво позитивно извештавају о активностима власти, или су део пропагандне машинерије СНС-а, као што су РТВ Панчево и портал е-Панчево.

Новац су добили: Старт пресс, Wагнер продуцтион и агенција Владимира Илића ИВ продуцтион (за садржаје који ће бити емитовани на РТВ Панчево), портали Ембарго, Вајдсагма и е-Панчево, као и три пројекта и медија иза којих стоји Панчевка Виолета Јованов Пештанац – портали Зелени минути, Мој крај и Локалне вести, на којима се не критикује владајућа већина у Панчеву.

Још 5,7 милиона динара уплаћено је 13. маја за пројекат Креативног културног клуба Старчево и пет милиона недељнику Панчевац.

Седам дана касније, 800.000 динара легло је на рачун београдског портала еспресо.рс (иза ког стоји Курир). Последња уплата од 10. јуна намењена је поменутој продукцији Владимира Илића. Била је то друга рата (милион и по динара) од 11 милиона колико је та продукција добила на конкурсу.

Наведеним медијима исплаћен је сав новац (од 130.000 динара до пет милиона), појединима део (продукција Wагнер добила је четири од осам милиона, Владимир Илић осам од 11 милиона), док преосталих 12 – бар до јуна, до када имамо информације о уплатама – нису добили ни динар.

То су таблоиди Информер и Српски телеграф из Београда, Дневник из Новог Сада, панчевачки интернет магазин Праштање успеха, портал Србија данас, панчевачки интернет портали 013 инфо, Зелена страна, Здраво Панчево, затим Студио Б, интернет портали Знаковни језик и Мак инфо, те агенција Монтенегро из Качарева за емисију „Је л’ родило“, која се емитује на порталу 013 инфо.

Како су бирани медији који ће добити новац, као и који су критеријуми примењени, засад није познато, јер нам из Градске управе нису одговорили на та питања, а на наше поруке није одговарао ни још увек актуелни градоначелник Панчева Саша Павлов.

Медији који непристрасно извештавају нису приоритет

Портал 013 инфо, један од најчитанијих у Панчеву, на овогодишњем медијском конкурсу добио је 1,25 милиона динара, али им до данас није уплаћен ни динар. Главни и одговорни уредник тог портала Александар Токин каже за Цензоловку да су због тога били принуђени да смање број сарадника, самим тим и обим произведеног садржаја.

„Сваке године је од јануара до реализације резултата конкурса функционисање портала отежано. Ове године је конкурс расписан нешто раније него иначе, што нам је дало наду да ћемо уз дужи период суфинансирања имати стабилнију динамику креирања медијског садржаја. Пројекат за који су средства опредељена на конкурсу активан је од марта и надамо се да ће опредељена сума ускоро бити уплаћена“, каже Токин.

Он додаје да редакција није била обавештена о промени динамике исплате, да није јасно по ком критеријуму су неким медијима исплаћена средства, а другима не, те да је тешко схватити због чега најчитанији медиј који не крши Кодекс новинара и који непристрасно извештава није приоритет када се ради о суфинансирању.

„Чињеница да Градска управа и јавна предузећа имају различит третман према различитим медијима што се тиче пласирања информација, ствара одређену сумњу о неједнаком положају медија“, сматра Токин.

КРАЈЊЕ ВРЕМЕ ДА РЕАГУЈУ МИНИСТАРСТВА
Осим у Панчеву, и у другим градовима је било проблема око исплате новца у оквиру конкурса за суфинансирање медијских садржаја. Удружењу новинара Србије (УНС) јавиле су се колеге и колегинице којима је неформално речено да више не могу да рачунају на новац из средстава конкурса, јер су добили државну помоћ у оквиру економских мера због кризе изазване епидемијом коронавируса.

Владимир Радомировић, председник УНС-а, каже за Цензоловку да је јасно да је то незаконито и да је то још једна врста притиска на медије који нису по вољи властима на локалу. Он је рекао да је крајње време да Министарство културе и информисања покрене надзор над спровођењем конкурса у локалним самоуправама, а то би требало да учини и управна инспекција при Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Радомировић је подсетио да је код конкурса за суфинансирање медијских садржаја највећи проблем састав комисија, које су направљене по политичком кључу, па се већи део новца усмерава ка медијима који су по вољи власти.

Градоначелник Саша Павлов је 23. марта са Александром Токином потписао уговор у којем стоји да се локална самоуправа обавезује да исплати средства удружењу 013 инфо, које је издавач истоименог портала, у износу од 1.250.000 динара, и то у ратама од марта до децембра 2020. године.

У уговору пише и да ако у току године дође до смањења прихода или повећања планираних расхода, Град једнострано може раскинути уговор са отказним роком од 15 дана. У документу, међутим, не постоје чланови који штите права корисника средстава ако локална самоуправа не извршава своје обавезе на време.

Кривична одговорност локалних самоуправа

Адвокат и стручњак за медијско право Вељко Милић, извршни директор Независног удружења новинара Војводине, појашњава за Цензоловку да медији са којима је потписан уговор, а који до сада нису примили ниједну исплату а реализовали су садржаје на које су се обавезали уговором, могу да туже општину.

Начин исплате је регулисан уговором, а непоштовање уговорних одредаба или стављање неких медија у повољнију ситуацију у односу на друге медије могло би као последицу да има кривичну одговорност лица одговорних за реализацију ових уговора. Наиме, у том случају би се радило о злоупотреби службених овлашћења која наносе штету појединим медијима. О томе би издавачи медија којима средства до сада нису исплаћена требало да обавесте тужилаштво“, објашњава Милић.

Како смо сазнали од појединих колега, уговори са неким медијима нису ни потписани. У том случају, каже Милић, такође треба да поднесу кривичну пријаву против лица у општини одговорних за реализацију пројеката.

И 2018. и 2019. године новац је после реализације медијских конкурса уплаћен највећем броју добитника средстава истог дана, 15. маја, односно 4. јула, док је целокупна исплата реализована у року од месец дана.

Александар Токин каже да портал 013 инфо од самог почетка пројектног финансирања медијских садржаја конкурише, добија средства и оправдава квалитет извештавања, те да су висина одобрених средстава и динамика исплате варирали, али да до сада није било одступања од договореног.

Зашто ове године до јула нису добили ни динара, као и поједине њихове колеге и колегинице, нисмо успели да сазнамо јер нам надлежни нису одговорили на то питање, као ни када смо се интересовали да ли ће преостали део новца намењеног конкурсном финансирању медија бити преусмерен за друге потребе, с обзиром на смањен прилив средстава у буџет изазван кризом услед епидемије коронавируса.

Није јасно ни да ли је новац, уколико је било проблема са приливом, могао праведније да се расподели, тако да сви учесници конкурса чији су пројекти „прошли“ добију новац у ратама. Као што је то, на пример, урађено у Краљеву.

На тај начин би сви медији добили бар нека средства, која су им, посебно последњих месеци, више него неопходна, с обзиром на то да је већина медија, посебно локалних, врло тешко финансијски поднела кризу изазвану епидемијом коронавируса.

https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/milioni-za-propagandiste-za-objektivne-lokalne-medije-ni-dinar/

Ивана Предић, Цензоловка

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: