Притисци и претње

Медијски мрак у време короне (1): У Панчеву прикривали податке од независних медија

Званичне податке о броју заражених и умрлих од коронавируса, броју тестираних, стању у болници, као и друге информације важне за све који живе у Панчеву, независни медији нису могли да добију – како од градских тако и од покрајинских и републичких власти. Податке су добијали режимски медији и дописници јавних сервиса, за које очигледно важе друга правила

Власти су ванредно стање користиле за нови обрачун са независним локалним медијима и за фаворизовање послушних. Истраживање Националне коалиције за децентрализацију из Ниша показало је да је централизација информисања током ванредног стања имала изразито негативан утицај на обавештеност грађана о питањима која се тичу њиховог здравља, те да само 5,08 одсто испитаника сматра да добија све потребне информације. Цензоловка представља истраживање о квалитету информисања током епидемије у неколико градова.
Некада у самом врху по транспарентности, град Панчево се данас може похвалити да је током епидемије коронавируса био један од најзатворенијих градова по пружању одговора и информација независним медијима.

Како сведочи Александар Стојковић, уредник на панчевачком порталу 013инфо, Саша Павлов, градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације, још је на почетку кризе рекао да није надлежан да у име Штаба даје информације о броју позитивних на коронавирус. Ненадлежним се прогласио и Завод за јавно здравље Панчево. Ни из Опште болнице Панчево такође нису одговарали на новинарска питања.

Из Завода за јавно здравље Панчево Стојковићу је поручено да се обрати министарству, Батуту и Покрајинском институту за јавно здравље. Исти одговор из Завода добила је и редакција независног портала Панпресс, која је упутила питања Институту Батут, али ни од њих није било одговора.

Министарство није одговорило на неколико електронских порука портала 013инфо, док их је Институт упутио на Покрајински секретаријат, где им је речено да дођу у Покрајинску владу на конференцију за новинаре.

Питања која је Панпресс упутио Општој болници Панчево и Биљани Гаврић из Покрајинског секретаријата за здравство, а која су се тицала заштитне опреме у Општој болници Панчево, броја заражених пацијената у панчевачкој болници и броја заражених медицинских радника – остала су без одговора.

На сајту Цовид-19, подигнутом убрзо након избијања епидемије, подаци о броју заражених и самоизолованих особа по градовима нису били валидни и често се нису слагали са званичним информацијама које су саопштаване на конференцијама за новинаре Републичког кризног штаба, а једно време сајт није био ни ажуриран.

Ексклузивитет за послушне медије
Штаб за ванредне ситуације Панчева одржао је свега неколико конференција за штампу, на које нису позиване све редакције. На њима је било речи о примени мера Владе Србије које су се скоро свакодневно доносиле, а те мере су објављиване и на сајту Града Панчева.

Дакле, за разлику од већине других градова, где су локални медији добијали информације бар од неког – завода/института, кризних штабова, болница – надлежни у Панчеву су се оградили и рекли да немају право да их дају.

Да ли су само поштовали упутство Републичког кризног штаба, нисмо успели да сазнамо, јер из Владе Србије нису одговорили на наша питања.

Наиме, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, на питање о броју заражених у Панчеву, које су новинари 013инфо поставили преко колега са портала 021, објаснио је да неће саопштавати број оболелих по градовима и општинама – из медицинских разлога.

Додао је да су све локалне самоуправе добиле упутство Кризног штаба да не саопштавају податке о броју заражених на својој територији, да не коментаришу медицинске ствари, јер здравствене установе нису у њиховој надлежности, те да се подаци саопштавају на редовним конференцијама Кризног штаба у Београду, у 15 сати, као и на конференцијама у Влади Војводине.

Одговор на питање Републичком кризном штабу какво је медицинско оправдање тврдње да се подаци не саопштавају из медицинских разлога – редакција 013инфо није добила. Ни Цензоловка то није успела да сазна, јер из Владе Србије нису одговорили на питања упућена мејлом.

ЗВАНИЧНО ДЕЗИНФОРМИСАЊЕ
Поред зида ћутања, током епидемије информисање су оптерећивале и дезинформације и супротне изјаве представника власти. Тако је, на пример, др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево, 9. априла за панчевачко дописништво РТС-а изјавио да је само део те здравствене установе – Интернистички блок – претворен у ковид болницу, док је два дана касније, на конференцији за новинаре, Златибор Лончар, министар здравља, на питање 013инфо одговорио да је цела панчевачка болница претворена у ковид болницу. То је увече у поновној изјави за РТС демантовао Овука.Неслагања је било и између градоначелника Саше Павлова и директора болнице. Павлов је 12. априла изјавио за Тањуг да су капацитети ковид болнице у Панчеву попуњени и да се размишља о припреми неких јавних објеката за пријем пацијената. Истог дана је др Овука у дневнику на ТВ Пинк рекао да места још има и да је тренутно 150 људи на лечењу, али није прецизирао који је капацитет Интернистичког дела болнице. Касније смо од надлежних сазнали да у Интернистичком блоку има 200 болничких кревета.

И док су се професионалне новинарске редакције на разне начине довијале како би дошле до званичних података, неки прорежимски медији су имали свакога дана свеже информације, са детаљнијим описом шта се и ког дана дешавало у ковид амбулантама. Податке су добијали и дописници јавних сервиса.

„Ексклузивитет је, дакле, сачуван за њих. Више је него очигледно да је ванредно стање искоришћено за обрачун са неким локалним медијима, што је помало труло, али није неочекивано. Остаје проблем прикривања информација које би требало да су свима доступне“, оцењује Стојковић.

Поставља се питање од кога и како су стизале информације ако је речено да нико из града Панчева није надлежан и да не сме да даје изјаве. Да ли су онда директори здравствених установа прекршили фамозно упутство Кризног штаба за локалне самоуправе и да ли ће неко због тога одговарати?

Уместо одговора, лекција из географије
Стојковић истиче да су надлежни углавном одговарали на оно на шта су хтели и како су хтели. Тако је Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, одговарајући на питање 013инфо о броју респиратора у панчевачкој ковид болници и о броју самоизолованих особа, уз мало пропаганде, рекао да је респиратора довољно и искористио прилику да новинарима одржи лекцију из географије. У том спину од одговора, јавност није сазнала тражене бројке.

У граду у ком је новинарима забрањено да присуствују седницама Градског већа, о чему је Цензоловка писала, у ком се на новинарска питања ретко одговара или, боље речено, одговара само одређеним медијима, Стојковићу више ништа није чудно.

И Цензоловка је, као и толико пута до сада, остала без одговора на питања која смо послали градоначелнику Павлову.

https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/medijski-mrak-u-vreme-korone-1-u-pancevu-prikrivali-podatke-od-nezavisnih-medija/

Ивана Предић, Цензоловка

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: