Ниједан од конкретних и орочених захтева новинарских и медијских удружења није испуњен

Медијска коалиција: Суспендујемо дијалог са Координационим телом Владе Србије

Медијска коалиција донела је одлуку да суспендује дијалог са представницима Координационог тела Владе Србије за сарадњу са медијима због тога што ниједан од конкретних и орочених захтева новинарских и медијских удружења није испуњен, а истовремено се ситуација на медијској сцени из дана у дан погоршава.

Новинарска и медијска удружења ушла су у дијалог са представницима власти после више пута поновљеног обећања премијерке Ане Брнабић да Влада Србије жели заједно са асоцијацијама и међународним организацијама да ради на проналажењу решења за акутне проблеме медијске сцене.

У дијалог смо ушли опрезно, уз бројне ограде, али ипак у нади да ће резултати нашег рада бити видљиви у релативно кратком временском периоду, поготово због активног учешћа међународних организација и институција у њему.

На жалост, осим вербалних уверавања, власт апсолутно није исказала политичку вољу и решеност да побољша ситуацију у сфери медија и медијских слобода; напротив, скоро свакодневно до нас пристижу веома лоше вести са медијске сцене.

Показало се да у овај дијалог власт није ушла искрено и да јој је очигледни циљ био процес сам по себи, који се може окарактерисати као покушај Владе Србије да измени свој имиџ у домаћој и међународној јавности, да купује време и да додатно исцрпљује ресурсе оних новинарских и медијских удружења која и иначе раде у веома тешким условима и непријатељском окружењу.

Подсетимо да су новинарска и медијска удружења 16. августа 2018. доставили Координационом телу 13 захтева за побољшање стања у сфери медија и медијских слобода, али да никада на њих нисмо добили адекватне одговоре.

На молбу Координационог тела, одлучили смо да 22. октобра додатно спецификујемо захтеве и издвојимо најприоритетније, при чему смо одлучили да их временски орочимо до краја 2018. године, истовремено водећи рачуна о томе да они буду остварљиви и реалистични. На жалост, нити један од наших орочених захтева није реализован у датом року.

Осим захтева орочених до краја године, упутили смо и захтев чије смо испуњење захтевали ОДМАХ, а то је да представници власти престану да прозивају, вређају, омаловажавају и дискриминишу новинаре, медије, новинарска и медијска удружења, угрожавају њихову безбедност и проглашавају их за непријатеље друштва, „стране агенте“ и „издајнике“, као и да истичу да су критички медији и другачије мишљење део демократског процеса. Сведоци смо да тај захтев није испуњен.

Тражили смо такође да до 31. децембра Координационо тело Владе Србије да писани одговор на 13 захтева новинарских и медијских удружења од 16. августа.

Такође смо захтевали да се, у складу са препорукама новинарских и медијских удружења, изради и усвоји нови правилник о суфинансирању јавог интереса у сфери јавног информисања, као и да се у складу са нашим препорукама изради и усвоји упутство за ближе дефинисање новчаних давања које јавни сектор додељује медијима.

Тражили смо и да се у складу са препорукама новинарских и медијских удружења изради и усвоји упутство о томе који подаци морају да буду јавно доступни у Регистру медија.

Међу спецификованим захтевима налази се и допис који је Влада Србије требало да пошаље локалним самоуправама и подсети их на обавезу достављања података Регистратору.

Новинарска и медијска удружења су захтевала и да се напокон разреши ко је надлежан за спровођење Закона о јавном информисању и медијима на локалном нивоу, и да надлежни орган упути допис – који ће бити урађен у сарадњи са новинарским и медијским удружењима – локалним самоуправама у којем ће их позвати на поштовање законских одредаба и напуштање досадашње катастрофалне праксе конкурсног суфинансирања.

На крају, удружења су тражила да државни органи поступе по решењима Повереника за информације од јавног значаја и новинарима доставе податке које су захтевали по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Београд-Нови Сад-Ниш-Крагујевац, 4. јануар 2019.

Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
Пословно удружење Локал прес
Асоцијација онлајн медија

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: