Притисци на новинарке и новинаре и могућа решења

Медији у блату, потребни солидарност и удруживање

Недим Сејдиновић, Светлана Лукић, Драган Јањић и Даница Вученић сагласни су да је ситуација у медијима гора него 90-тих, те да је најгоре у локалним медијима

Да проблеми у области информисања и медија нису тема која занима шире грађанске масе, показала је и трибина о актуелној медијској ситуацији под називом „Дозвола за мрак“, која је одржана у четвртак, 28. септембра, у Кафе клубу „Купе“, а којој је присуствовало нешто више од педесет суграђана и суграђанки. Трибину су организовали Независно удружење новинара Војводине и Грађанска акција Панчево.

Четворо угледних новинара и новинарки разговарало је о притисцима на медије и новинаре који желе професионално да обаваљају свој посао, и који не припадају есенесовском клану, као и о могућим начинима изласка из наизглед безизлазне ситуације. Учесници скупа оценили су да су медији осиромашени и бачени у блато, док држава одбија да ради свој посао и одговара јавности.

Недим Сејдиновић, Светлана Лукић, Драган Јањић и Даница Вученић сагласни су да је ситуација у медијима гора него 90-тих, те да је најгоре у локалним медијима.

Светлана Лукић, уредница „Пешчаника“ набројала је проблеме са којима се суочавају независни новинари и поручила: „Или ће нас бити или нас неће бити, то ће бити ускоро познато“.

Недим Сејдиновић, председник НДНВ-а, оценио је да су медији вишеструко дискриминисани, да се претње смрћу не процесуирају, а да су економски притисци огромни.

Драган Јањић (БЕТА, НУНС) сматра да ће валстодршци покушати да кроз измене закона регулишу интерент где су сада слободе највеће.

„За разлику од деведесетих, кад смо имали лошије законе, постојао је јачи отпор тим лошим законским решењима јер је постојала таква енергија. Осим тога, нисмо имали тако упрљану медијску сцену и она није била толико таблоидизирана. Интересовања широких слојева су скренута, оно што раде мејнстрим медији остаје на маргини, а и то што они раде у интересу је владајућих струкутра. Нема елементарне равноправности у медијима“, истакао је Јањић.

Даниц Вученић се осврнула и на синхронизовану акцију медија која је спроведена тог данау која је подразумевала обустављање програма и затамњивање екрана на порталима.

„Колега Вукашин Обрадовић нам је штрајком глађу дао шансу да направимо искорак, те се надам да је данашња акција, коју бих назвала импресивном с обзиром на наше услове, један корак у правцу ослобађања сваког од нас, као једну етапу борбе за место које нам као новинарима припада. Друштво мора да схвати да ће без професионалних медија још више умирати. Слобода медија је ствар сваког појединца у овом друштву, а не ствар било ког новинара појединачно“, нагласила је она.

О могућим решењима за заиста тешку ситуацију у којој се данас медији налазе, учесници трибине имали су различита мишљења. Наиме, Светлана Лукић сматра да би требало објединити новинарске снаге и ресурсе и привремено направити један портал и једну телевизију. Такође, она је нагласила да би сви новинари из независних медија тебало да се повуку из разних државних комисија и радних група. Сејдимовић пак каже да удруживање није неопходно, већ да треба да се ради на јачању солидарности колега из различитих редакција.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress