Истраживање UN Women

Медији доприносе дискриминацији жена у Србији

Чак три четвртине постова открива идентитет жртве

Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) саопштила је данас да, према њиховом истраживању, медији у Србији извештавањем доприносе већој дискриминацији жена.

Када извештавају о насиљу према женама и девојчицама на друштвеним мрежама, медији у Србији у чак три четвртине постова откривају идентитет жртве и чешц́е извештавају о конкретним случајевима и личним причама жена које су преживеле насиље, него што се баве феноменом, узроцима и последицама насиља, као и друштвеним контекстом у ком се оно дешава“, навела је агенција у саопштењу.

Директорка UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да дискриминацији жена доприноси и изношење приватних информација, јер се оне на интернету „брзо шире и постају виралне“, па се жртве могу лакше пронаћи, посебно ако живе у мањој средини.

Такође је рекла да нетаблоидни медији имају тенденцију да чешће оспоравају родне стереотипе него таблоиди, и да су у већини случајева показали непристрасан приступ у извештавању, одговарајућеи и на кључна новинарска питања – ко, шта, када, где, зашто и користећи јасан језик, без придева.

Карактеристике таблоидног извештавања могу се видети у стилу писања уз употребу придева, интерпункција, великих слова, ‘бомбастичних’ наслова, као и у одабиру фотографија и присутности родних стереотипа“, рекла је она.

Рикановић је оценила да медији у Србији треба да извештавају без „сензационализма“ и откривања идентитета жртве и да „узнемирујуће“ коментаре уклоне са њихових друштвених мрежа.

UN Women у сарадњи са организацијом БеФем, урадила је истраживање о дискриминацији жена у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“, који финансира Норвешка амбасада у Београду, а покрива период ванредног стања у Србији, које је било уведено 2020. године због пандемије корона вируса.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress