Ко доноси одлуку о постављању угоститељских садржаја

Летње баште на сваком кораку

„Завод за заштиту споменика да се озбиљније укључи у издавање решења“

Последњих година број летњих башти у Панчеву благо се увећава и тренутно их према подацима Секретаријата за урабнизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај Градске управе Панчево и Комуналне инспекције има 150. Већ на први поглед, у оку обичног поматрача приметно је да су неке улице „окупиране“ баштама (Сокаче и Корзо на пример), док се неке налазе на потпуно неадекватним местима (кафић испред „Партизана“ на средини пешачке стазе и затворена башта у Улици Мите Топаловића, као и башта кафића у Улици Војоводе Радомира Путника, преко пута Аутобуске станице).

Како смо сазнали у Секретаријату за урабнизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај, власници поменутих објеката имају дозволе за постављање башти, док је за кафић испред „Партизана“ у току одлучивање о добијању дозволе за затворену башту. Захтев ће бити одобрен пошто је неписано правило да се башта прво направи, а тек онда се предају папири за одобрење.

Ко доноси одлуку о постављању башта и чија је сагласност потребна? Према Одлуци о постављању мањих монтажних, покретних и других објеката привременог карактера на површинама јавне намене Града Панчева, захтев са документацијом предаје се у Услужном центру Градске управе Панчево. Он се даље шаље Агенцији за саобраћај, а ако се јавна површина на којој странка жели да постави летњу башту налази у центру града, потребно је и одобрење Завода за заштиту споменика културе.

Уколико се башта поставља на зелену површину или тротоар консултује се Дирекција за изградњу и уређење Панчево, са којом странка склапа уговор и наплаћује локалну комуналну таксу, а ако се ради о паркингу одговорна је ЈКП „Хигијена“.

        

Драгана Михаљчић Мишковић, правница у Градској управи каже да када се сакупе сва одобрења правник, техничар и секретар Секретаријата, доносе одлуку о постављању летње баште или одбијају захтев, а секретар Секретаријата који је по струци архитекта потписује решење, које важи пет година.

У пракси тај процес траје месецима, и зато се дешава да нову сезону која почиње 1. априла, угоститељи дочекају без решења. У тим случајевима Комунална инспекција не изриче санкције. Према речима Бобана Ђурђева, шефа Комуналне инспекције контрола летњих башти је у току и за сада су издата само два решења за уклањање.

Од почетка године у Секретаријат је стигло пет захтева, а два су на чекању за одобрење.

Славе Бојаџијевски, секретар Секретаријата оцењује да у граду постоје примери лоше праксе угрожавања амбијанталне целине. Он напомиње да су те летње баште постављене у складу са Одлуком и прописима, али да нарушавају амбијент.

Његова колегиница Драгана Михаљчић Мишковић сматра да би управо због тога, Завод за заштиту споменика који води рачуна о томе како ће се предложени пројекат летње баште уклопити у постојећи простор, требало више да се озбиљније укључи у издавање решења.

Јасмина Вујовић, директорка Завода каже да одлуку о томе доносе колеге, архитекте и историчари. Она је додала да је у току израда студије о урбаном мобилијару, и стандардима који ће постојати и за летње баште. Директорка наглашава да ће нова решења бити привремена, јер ће ускоро, када студија буде готова, угоститељи морати да се ускладе са њом.

Према Одлуци о локалним комуналним таксама Града Панчева такса за постављање отворених башти креће се од 228 динара, по метру квадратном у првој зони до 91 динар у петој зони. Такса за постављање угоститељских садржаја на паркинг простору наплаћује се дупло више, а тарифа постоји и за постављање тенди и настрешница за баште и износи од 47 динара по метру квадратном у првој зони до 19 динара у петој зони.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress