Породицу Маријане Јојкић, младе мајке која је преминула због пропуста у лечењу Опште болнице Панчево, Основно тужилаштво одбило да обавести да ли је неко кажњен због грубог пропуста тужилаштва и губитка пресуде

Лекар ослобођен, Општа болница крива – има ли казне за писара?

Основно тужилаштво у Панчеву, које је заступало случај Маријане Јојкић, младе мајке која је због погрешног лечења у Општој болници у том граду преминула од упале слепог црева, одбило је да обавести породицу несрећне жене о исходу дисциплинског поступка, који је још пре неколико година наводно покренут против радника писарнице због „загубљивања“ пресуде. Овај несвакидашњи пропуст довео је тада до тога да је поступајућем тужиоцу истекао рок за подношење жалбе на првостепену пресуду, што је у каснијем поступку, према мишљењу Јојкића, у многоме допринело да оптужница после 10 година падне, односно да оптужени лекар буде ослобођен кривице за несавесно лечење.

Случај Маријане Јојкић правоснажно је окончан после десет година суђења, а бројне нелогичности и контроверзе које су га све време пратиле, кулминирале су на самом крају. Наиме, лекар из Опште болнице у Панчеву др Александар Ивица ослобођен је кривице за несавесно лечење младе мајке, али је истовремено, у парничном поступку, Општа болница оглашена кривом због чега је суд наложио да се породици Јојкић исплати милионска одштета.

Да правоснажне пресуде нису означиле крај борбе породице несрећне жене са правосудним системом, потврђује и недавни одговор који су добили из Основног тужилаштва у Панчеву, а које је своједобно заступало оптужницу против лекара.

Наиме, након изрицања првстепене осуђујуће пресуде за лекара крајем 2015., у писарници тужилаштва је мистериозно загубљен писмени отправак пресуде, због чега је поступајућем тужиоцу истекао рок за подношење жалбе. Случај се због тога пред Апелационим судом разматрао без жалбе тужиоца, што је након укидања пресуде и поновљеног суђења, по сили закона ограничило тужиоца у делу предлога о висини казне, па самим тим и донекле, одредило крајњи исход поступка.

Све то изазвало је тада незапамћен скандал, а Основно тужилаштво је покренуло интерну истрагу, а потом и саопштило да је до пропуста дошло због радника писарнице који је пресуду „загубио”. Породици Јојкић, али и јавности је тада саопштено да ће против поменутог радника бити покренут дисциплински поступак, о чијем исходу је недавно покушала да се информише и породица Јојкић.

Тужилаштво им је међутим, укратко саопштило да у дисциплинском поступку који је вођен против радника писарнице немају статус оштећених који су имали у изгубљеном кривичном поступку, те да због тога тужилаштво није дужно да их информише о том исходу.

„Сматрали смо да је нормална ствар да будемо обавештени о исходу тог дисциплинског поступка јер је загубљена наша пресуда. Тужилаштво је то које је заступало и државу и нас, и заиста не видимо ниједан разлог зашто нам не би било саопштено да ли је и на који начин писар кажњен. Овако, само нам остављају утисак да нешто крију”, казали су Јојкићи за Нова.рс.

Портал је упутио због тога иста питања панчевачком тужилаштву, али им је упућен само одговор који се тиче права Јојкића. Прво питање које се односило на исход дисциплинског поступка остало је без одговора, иако би се о њему јасно могло говорити као о информацији од јавног значаја.

https://nova.rs/vesti/hronika/umrla-zbog-slepog-creva-lekar-se-izvukao-kriv-pisar/

Нова С, Иван Милићевић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: