Инцијативе Одбранимо Теслу најавила правне кораке против представника градске власти и инвеститора

Кривична пријава против одговорних за сечу платана

Позвали су и грађане и грађанке Панчева да се придруже кривичном гоњењу

Активисти Инцијативе Одбранимо Теслу објавили су да ће поднети кривичну пријаву против девет лица, представника градске власти и инвеститора, међу којима су Александар Стевановић, градоначелник града Панчева, Славе Бојаџијевски, директор ЈП Урбанизам и Јасминка Павловић, секретарка Секретаријата за урбанизам, грађевиснке, стамбено-комуналне послове и саобраћај, те и против Тамаре Тасић, одговорне урбанисткиње фирме Evla Engineering doo. Кривична пријава ће, како су навели, бити поднета због злоупотребе службеног положаја, несавесног рада у служби, трговине утицајем и изазавиња опште опасности.

Из Инцијативе наводе да су решења која су донеле градске службе у вези са одобравањем пројекта изградње тржног центра на месту некадашње фабрике сијалице Тесла, и извођењем радова спорни и да су донети извршењем поменутих кривичних дела. Током изградње колског прилаза објекту, у јуну ове године исечен је платан, за шта активисти Иницијативе Одбранимо Теслу тврде да је урађено незаконито. Такође, упозоравају да је решење о уклањању стабла издато пре него што је пројекат био изложен на јавни увид и у кривичној пријави детаљно проблематизују свако од наведених спорних решења.

Изложба фотографија насеља Тесла и истоимене некадашње фабрике сијалица

Подносиоци кривичне пријаве указују да је целокупна планска документација за насеље Тесла урађена незаконито, те да су локални органи власти дали противправно сагласност за сечење стабала, одобрили су пројекат иако како тврде, није имао комплетну документацију, и игнорисали све важеће прописе који се тичу урбанизма и изградње.

Активисти Иницијативе позвали су грађане и грађанке да потпишу пуномоћје за подношење кривичне пријве и тако им се прируже у борби за одбрану Тесле. Они су јуче организовали изложбу посвећену некадашњој фабрици сијалица Тесла и насељу у Кафани код платана, и том приликом упознали грађане и грађанке са кривичним пријавом, а највернијим грађанима и грађанкама који помажу Иницијативи у њиховој борби, уручили су симболичне поклоне. Из Иницијативе су поручили да се овде неће зауставити и да њихова борба за очување насеља, али и његовог наслеђа и даље траје.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: