Посета америчког амбасадора и потпредседнице Владе Србије Панчеву

Кристофер Хил: у Панчеву сам видео будућност

Осим уштеде у гасу и новцу, интервенције USAID у Панчеву допринеле су смањењу емисије гасова стаклене баште у Панчеву за око 815,6 тона годишње

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил и Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, посетили су у уторак, 4. октобра Панчево и том приликом обишли Општу болницу и ЈКП „Грејање“, котларницу на Котежу 2, где су реализовани пројекти унапређења енергетске ефикасности.

У претходне три године, САД су преко Америчке агенције за међународни развој (USAID) уложиле 330.000 долара како би се решио дугогодишњи проблем Опште болнице у Панчеву са грејањем и санитарном топлом водом и како би градска топлана радила ефикасније.

Амбасадор САД у Србији рекао је да му је драго што је у Панчеву и да је у том граду видео будућност. Додао је да тема снабдевањем енергијом светска тема и да су САД увек ту да помогну Србији у решавању енергетских проблема. Хил је рекао је Панчево пример како се заједнички рад на проналажењу нових решења исплати, и да га је посета Панчеву учинила већим оптимистом када се говори о решавању енергетске ситуације.

                     

Зорана Михајловић је истакла да су Србији потребне инвестиције у енергетском сектору и да су америчке компаније заинтересоване. Додала је да Србија ради на изради стратешког споразума како би у будућности градили нове енергетске објекте и уводили нове технологије. Као једну од најважнијих инвестиција навела је изградњу реверзибилне хидроелектране Ђердап 3, и напоменула да се размишља и о модуларним нуклеарним електранама.

„Од 2001. године наш највећи донатор није ниједна друга европска или источна земља, већ су то САД. Само са УСАИД су пројекти вредни више од 80 милиона долара“, рекла је Михајловић и додала да министарство припрема пројекат у системима даљинског грејања у 11 градова и општина, вредан више од 40 милиона евра, међу којима је и Панчево, где се разматра коришћење геотермалне енергије.

USAID је 2019. године поставио 200 соларних панела на кров котларнице у Котежу, капацитета 350 киловата за снабдевање санитарном топлом водом, чиме је остварена уштеда у потрошњи природног гаса од 8.000 м³ за годину дана, што је једнако количини санитарне топле воде која се достави за 128 домаћинстава током целе године. Укупна вредност пројекта била је 190.000 долара, од чега је Агенција обезбедила 100.000 долара за набавку соларних панела и пратеће опреме, а градска топлана 90.000 долара за реновирање крова.

                                      

У 2020, у јеку пандемије, USAID је одлучио да реновира свих шест подстаница за грејање и санитарну топлу воду у кругу Опште болнице у Панчеву. Болница се дуго борила са озбиљним проблемима снабдевања енергијом и топлом санитарном водом за одељења хирургије и гинекологије. Проблем је ескалирао током пандемије јер је ова болница била једина регионална ковид болница у овом делу земље.

Укупна вредност пројекта била је 230.000 долара, што је USAID покрио у потпуности. Техничком особљу је обезбеђена обука како би управљали новим системом, обезбеђена је додатна опрема и софтвер како би се систем у потпуности аутоматизовао и обезбедило праћење у реалном времену свих важних параметара и како би се системом управљало на основу потреба болнице и спољних температура.

Уштеде које су измерене и обрачунате на крају грејне сезоне износиле су око 39 одсто гаса и струје, што је износило око 155.700 долара, чиме се показује да се ова инвестиција исплати за 1,35 године. Осим уштеде у гасу и новцу, интервенције USAID у Панчеву допринеле су смањењу емисије гасова стаклене баште у Панчеву за око 815,6 тона годишње.

 

 

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: