База имовине војвођанских политичара

КРИК открива: Имовина, послови и прекршаји Саше Павлова, градоначелника града Панчева

Мрежа за истраживање криминала и корупције – КРИК, објавила је профиле шесторице политичара који воде Нови Сад, Зрењанин, Панчево, Кикинду, Суботицу и Сремску Митровицу са свим детаљима о њиховој имовини, пословима и прекршајима. Подаци су објављени у Бази имовине политичара.

Међу новинарима и новинаркама са локала, који су учествовали у овом пројекту, је и наша уредница Ивана Предић, која је истраживала имовину Саше Павлова, градоначелника града Панчева. Он је једини градоначелник који је пристао да говори за КРИК.

Градоначелник Панчева Саша Павлов, нема много некретнина, али има занимљиву прошлост. Пре него што је преузео вођење града, Павлов је радио у Безбедносно-информативној агенцији (БИА) и био је директор државног предузећа „Петрохемија”. Његово руковођење овим предузећем истраживала је полиција која је открила да је Павлов условљавао приватне фирме да, уколико желе да послују са „Петрохемијом”, морају да спонзоришу рукометни клуб чији је био председник. Тужилаштво, коме је полиција послала налазе о Павлову је, међутим, установило да он није учинио кривично дело и затворило случај. Полиција је сумњала да је Павлов, док је био председник клуба „Динамо” и директор „ХИП Петрохемија”, тражио од потенцијалних пословних партнера ове државне фирме да спонзоришу клуб нудећи им заузврат пословне агнажмане са „Петрохемијом”.

У извештају полиције који поседује КРИК пише да је Павлов потом тај новац подизао са рачуна клуба и задржавао за себе, а у књиговодству клуба лажно приказивао да је потрошен на накнаде спортистима, опрему, службена путовања. Полиција је случај проследила Вишем тужилаштву у Панчеву, али је оно утврдило да нема доказа да је Павлов извршио неко кривично дело. Павлов је наставио да подржава рад клуба и након што је постао први човек Панчева.

Клуб је из буџета града од 2015. године, када је Павлов постао градоначелник, до јуна 2020. године добио око милион евра, показује документација коју је КРИК добио из Градске управе. Износ новца који клуб добија из градског буџета нагло се повећао од када је Павлов постао градоначелник. Тако је од 2011. до 2015. клуб добијао између 3 и 6 милиона динара годишње, да би од 2016. године у просеку тај износ био око 27 милиона динара годишње. У управи клуба су на руководећим местима Стојан и Бранко Радановић, кућни пријатељи Саше Павлова.

Павлов у интервјуу за КРИК каже да је сигуран да је тај поступак имао политичку позадину и да је кривична пријава била „накићена”.

„Убеђен сам да судство и тужилаштво, без обзира на притиске, морају да доносе пресуде на основу прикупљених доказа и то је добра ствар”, прокоментарисао је Павлов.

Случај „Хедонист”

Против Саше Павлова поднета је још једна кривична пријава у априлу, 2019. године, када је Миша Секулић, један од организатора протеста „1 од 5 милиона” у Панчеву, поднео кривичну пријаву у којој тврди да је Павлов наводно новцем из буџета града плаћао храну и пиће у ресторану „Хедонист” члановима Српске напредне странке. Потрошено је укупно 96.600 динара (мало више од 800 евра) током викенда у априлу 2019. године, ван оквира радног времена чиме је Павлов злоупотребио службени положај и оштетио буџет, пише у пријави, која садржи и фотографије фискалних рачуна. Секулић је објаснио за КРИК да су он и други учесници протеста добили рачуне од особе чији идентитет не желе да открију, јер како кажу “виде како пролазе узбуњивачи”. Кривична пријава је прослеђена Вишем јавном тужилаштву у Београду, а у јулу 2019. је одбачена јер су, након што је тужилаштво наложило да се изјасне о пријави, из Градске управе Панчево одговорили да спорни рачуни нису плаћени из буџета.

„Кривична пријава за ‘Хедонист’ је намештена и мислим да су ми више наместили моји него туђи, али на њихову несрећу нису успели. Тај рачун је стигао код мене на сто, ја сам био изненађен, био ми је сумњив датум, јер је то викенд. И знам да ми данима пре тога нико није тражио да одобрим ваучер за угоститељске услуге. Одмах сам звао власника ресторана, дошао сам до тога ко је (иза овога), зато и мислим да су моји, а то ко се појављује као формални подносилац пријаве, то је небитно”, казао је Павлов у интервјуу за КРИК.

Ресторан „Хедонист” је иначе делом у власништву Милана Дозета, познаника Саше Павлова. Фирма кроз коју Дозет поседује ресторан је током мандата Саше Павлова три године заредом од града добила укупно више од 1,3 милиона динара субвенција (око 11.000 евра). Прошле године „Хедонист” је на тендеру за ресторанске услуге, који је расписао град Панчево, био једини понуђач и добио посао вредан готово милион динара. Павлов је у интервјуу за КРИК рекао да нема породичне односе са Миланом и Душаном Дозет, али да је познавао њиховог оца, покојног Радета Дозета, који му је био први шеф у БИА.

„Ако је узимао било које субвенције ништа нису веће него што је узимао било ко други и нису биле условљене познавањем њега и мене. Ако би се тако гледало нико у Панчеву не би добијао никакве субвенције, јер пола Панчева познајем. Они уживају субвенције, моју помоћ могу да уживају у оквиру закона, ја не бежим од тога. Неће да уживају помоћ на штету другога, то је сигурно, а ја не желим да се скривам од било кога”, изјавио је Павлов.

Павловљеви породични пријатељи Стојан и Бранко Радановић су власници неколико фирми – Стојан поседује „Еко Мабер инжењеринг”, а Бранко је власник компаније „Мабер Херд Бенефит” и сувласник фирме „Мабер ОД”. Компанија „Еко Мабер инжењеринг” је у периоду од када је Павлов градоначелник, од 2015. до 2020, из буџета града добила послове вредне више од 526 милиона динара. Углавном је добијала послове уклањања депонија са атара и чишћења атарских путева. Саша Павлов је рекао за КРИК да су му Радановићи породични пријатељи и да њихово познанство сеже преко родитеља. Веже их и и рукометни клуб „Динамо” – када је Павлов одлазио са места председника, Стојан и Бранко Радановић изабрани су за потпредседнике УО клуба. Они су и данас у руководству клуба.

Поступци пред судовима

Против Саше Павлова вођена су четири прекршајна поступка – због кашњења са извештајем о имовини и приходима Агенцији за борбу против корупције; затим због кршења Закона о буџетском систему који је покренула Државна ревизорска институција (ДРИ) због сумње да је 2016. године као одговорно лице прекршио Закон о буџетском систему у чак 22 случаја чиме је из градског буџета незаконито потрошено више од 300 милиона динара (близу 2.5 милиона евра); и два поступка због неуплаћивања доприноса за обавезно социјално осигурање док је био на челу „Петрохемије“. Против њега је вођено и два поступка пред Привредним судом у Панчеву. Као директор државне фирме „Петрохемија” Саша Павлов је осуђен због испуштања загађујућих материја у ваздух у количини изнад прописаних вредности, на новчану казну од 50.000 динара, а фирма на 600.000 динара. Павлов је новинарима КРИК-а рекао да је казну уместо њега платила „Петрохемија”.

„То није било опасно по живот, него је проблематика била што смо ми усвојили европско закодавство, које има другачије дозвољене норме, а нисмо променили технологију. И ‘Петрохемија’ је требало да инвестира у занављање технологије, али се то одужило”, тврди Павлов.

На питање да ли ће поново бити на челу Панчева, Павлов је рекао да то зависи само од једног човека.

„У суштини постоји само један човек који може да ме (убеди), а то је председник државе. Али онда ћемо морати да мало мењамо правила игре, у смислу овлашћења градоначелника. Мало више права или мало слободније руке градоначелника”, рекао је Павлов за КРИК.

Осталих пет градоначелника у Војводини – Павле Марков (Кикинда), Богдан Лабан (Суботица), Милош Вучевић (Нови Сад) и Чедомир Јањић (Зрењанин) – истраживали су Јелена Радивојевић и Драгана Пећо (КРИК), Зоран Стрика (021, Нови Сад), Вираг Ђурковић (РТВ, Суботица) Милош Станић (Зрењанин) и Мирна Лаковић (Кикинда).

По броју некретнина, од истражених градоначелника, истичу се Павле Марков који води Кикинду и Богдан Лабан, градоначелник Суботице. Марков и чланови његове уже породице имају у власништву осам станова, две куће и два пословна простора у Кикинди и Београду. Богдан Лабан, познат по томе да је страначком колеги претио да ће му ишчупати гркљан”, и чланови његове породице власници су бројних некретнина и земље у Србији и Црној Гори чију је вредност агенција за продају некретнина, коју је ангажовао КРИК, проценила на више од 3 милиона евра.

Породица градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића у овом граду има пет станова, показују подаци катастра. Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина, од свих војвођанских градоначелника прима највећу плату, а једно време је у компанијама повезаним са „Ауто-мото савезом Србије“ (АМСС) месечно зарађивао најмање још две градоначелничке плате. У исто време, Јањић и његов колега из Кикинде Павле Марков нису својим суграђанима обезбедили чисту пијаћу воду. Против свих истражених градоначелника су се водили прекршајни поступци. Државна Ревизорска Институција (ДРИ) је у готово сваком од ових градова открила да се новац из буџета трошио мимо закона, а Агенција за борбу против корупције је против сваког од њих водила поступак због непријављивања имовине.

Све детаље о овим поступцима, имовини и пословима поменутих градоначелника, као и пратећу документацију можете пронаћи у Бази имовине политичара.

КРИК, Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: