Први инклузивни сајам рукотворина

Креативност спаја: сарадња панчевачких удружења особа са инвалидитетом

Своје ручне радове изложили су чланови и чланице Удружења „На пола пута“, Удружења дистрофичара Јужнобанатског округа, Удружења Руке, Савеза слепих Панчево и Удружења мултиплесклерозе Панчево

Први инклузивни сајам рукотворина у Панчеву, отворен је у понедељак, 13. децембра, у Народном музеју, у организацији Групе за самозаступање Панчево која делује у оквиру Удружења „На пола пута“, уз подршку Локалне фондације Панчево и Траг фондације.

Њима су се придружили и чланови и чланице и других панчевачких удружења – Удружења дистрофичара Јужнобанатског округа, Удружења Руке, Савеза слепих Панчево, Удружења мултиплесклерозе Панчево, који су изложили своје ручне радове.

Суграђани и суграђанке имају прилику да данас до 16 сати, као и сутра, 15. децембра, од 11 до 16 сати, посете овај посебан сајам, упознају са члановима и чланицама различитих удружења особа са инвалидитетом, и купе новогодишње украсе и ручне радове, и тиме помогну унапређењу рада удружења.

Штанд Удружења „На пола пута“

Идеја за окупљање организација која помажу особама са инвалидитетом, потекла је од Удружења „На пола пута“, са циљем да се заједнички представе и свој рад приближе суграђанима и суграђанима. Ема Савановић, социјална радница у том удружењу и истакла да је замисао да се овај сајам настави и наредних година и да постане традиционалан.

Током организације сајма, родила се још једна добра идеја – да се оформи Канцеларија особа са инвалидитетом, где би сва удружења заједно наступала. То је само један од бенефита овог скупа, а за  Удружење дистрофичара Јужнобанатског округа ово је прва прилика да изложе своје радове са сродним организацијама, иако постоје 40 година.

Ово је једна лепа прича да се коначно споје удружења особа са инвалидитетом, јер имамо заједнички циљ, а то је да помогнемо нашим члановима и чланицама. У оквиру редовног рада имамо креативне радионице декуажа и имамо заиста много радова, али до сада нисмо имали прилику да их излажемо и продајемо. Средства која буду прикупљена биће усмерена за помоћ нашим члановима и чланицама“, каже Слађана Раденковић, заступница удружења.

Удружење дистрофичара Јужнобанатског округа
Савез слепих Панчево

Чланови и чланице Савеза слепих Панчево, на сајму су изложили подметаче, кутије и друге предмете настале у радионицама декупажа, као и хеклану и штрикану одећу. Током године, како наводи Ружица Антић, председница Савеза, у тој организацији одржавају се и друге радионице, попут психолошке, музичко – поетске и радионице дигиталне писмености. Новац ће уложити у куповину новог материјала, за израду предмета.

Удружење „Руке“ изложило је цегере, које су направиле жене које бораве у Сигурној кући. Настало је у Панчеву 2018. године, кроз пројекат „ОНАснаживање“, са идејом стварања услова за економску самосталност жена из осетљивих група. Финансијска независност и стабилност је један од кључних фактора за излазак жена из насиља, каже Драгана Димић, чланица удружења и додаје да је управо због економске зависности од парнтера, враћање у насилну заједницу врло често.

Осамдесет одсто жена се врати и ми бисмо волели да удружење буде снажно на тржишту, да жене могу да зараде и да им то буде основи извор прихода, тако да је свака помоћ добродошла. За следећу годину планирамо да израђујемо траке за косу и да уђемо на тржиште великих парфимерија. Тренутно се наши производи могу купити преко наше фејсбук и инстаграм странице, као и у Booka продавницама“, рекла је Драгана Димић за наш портал.

Удружење „Руке“ Панчево

Она је додала да је удружење отворено не само за жене које бораве у Сигурној кући, већ и жене из других категорија теже запошљивог становништва. У наредној години жеља и потреба чланица удружења је да се оформи кутак за децу, у оквиру просторија удружења „Руке“, где би се деца играла док жене раде.

У Удружењу мултиплесклерозе Панчево због недостатка средстава, тренутно имају само кретивне радионице за своје чланове и чланице, на којима се баве и рециклажом – прављењем корпица од папира, а ти и други предмети изложени су на сајму.

Према речима Иване Јовановић Геце, секретарке тог удружења последње две године оно једва да функционише, због како је рекла незаинтересованости града за сарадњу са удружењима. Новац који добијају на конкурсима, који се расписују са закашњењем, није довољан ни за материјалне трошкове. Удружење је раније организовало и сликарске, психолошке радионице, излете, ликовне колоније.

Тренутно је нашим члановима и чланицама најнеопходнија психолошка подршка, коју ми сада нажалост не можемо да обезбедимо. Та услуга коју смо раније пружали се изузетно добро показала, јер се наши чланови и чланице у великом броју суочавају са депресијом, и разговори са стручњацима за њих су лековити“, објашњава наша саговорница и указује на још један проблем, а то је немогућност доласка до болничког неуролога ради терапије и прегледа.

Удружење мултиплесклерозе Панчево

Инклузивни сајам рукотворина организован је у оквиру пројекта „Креативни кутак” који реализује Група за самозаступање Панчево у сарадњи са Удружењем „На пола пута”, а подржан је у оквиру конкурса „Наш крај, наша идеја“ од стране Локална фондација Панчево и уз финансијску подршку Траг фондација.

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: