Биографије чланова Комисије за оцену пројеката производње медијских садражаја из области јавног информисања за 2017. године

Ко је одлучивао о медијским пројектима у Граду Панчеву?

У последње две године чланови НУНС-а и НДНВ-а нису били изабрани ни у једну комисију на територији Војводине

Комисију за оцену пројеката производње медијских садражаја из области јавног информисања именовану 7. марта 2017. године од стране градоначелника Панчева, чинили су чланови: Владимир Јовановић и Ференц Берчек, и Радојица Мали, као медијски стручњак. Они су подржали пројекте, међу којима су и „Будимо информисани“, и „Учешће грађана у јавном информисању –интерес грађанског друштва 2“, портала Евршац који нису оправдали пројекте.

На основу захтева за приступ информацијама од јавног значаја, наша редкација је добила биографије поменутих чланова.

Владимир Јовановић, којег је предложило Удружење туристичких новинара и писаца у туризму Србије, основано 2012. године. Похађао је центар за дизајн „Богдан Шупут“. Студирао је Југословенску и светску књижевност од 1978. до 1982. и радио као дизајнер и аниматор на ТВ Нови Сад. Поседовао је сопствени студио за индустријску фотографију, радио као дизајнер и технички уредник у НИШЈП „Дневник“, као шеф дизајн тимова у више издавачких штампарских кућа, уредник електронских издања у Градском информативном центру Аполо, био је аутор и уредник емисије ИЦТ „Мегабит“ на телевизији Новосадска ТВ. Аутор је и уредник емисије из области туризма Туристички водич, и до данас коаутор емисија „Неке важне ствари ту око нас“ и „Балканорама“.

Иначе, Владимир Јовановић је према писању Цензоловке, био прошле године рекордер по броју комисија (16) у војвођанским градовима у којима се одлучивало о новцу за медијске пројекте, а истовремено је за своју фирму Media info centar инкасирао осам милиона динара.

Ференц Берчек, заменик председнице Удружења радио станица РАБ Србија, од образовања има завршену Гимназију Бечеј, 4. степен, и диплому медија менаџера БКФ универзитета у Будимпешти. Од неформалног образовања похађао је Deutsche welle akademiju.

Радио је на Пан радију као тонски техничар, асистент главног и одговорног уредника, на Радију Бечеј, као шеф технике, а бавио се и маркетиншким и промотивним активностима, организовао концерте, прославе и скупове, и био уредник програма на српском језику.

На Радију Јувентус, Мађарска био је асистент промотивног директора, и креативни продуцент, на Радију Бечеј директор и главни и одговорни уредник, и креативни продуцент од 2003. до 2007. године. Исте године постаје главни и одговорни уредник Радио Active Бечеј.

Радојица Мали, предстваљен као медијски стручњак је започео новинарску каријеру 1993. године у локалном листу Белоцркванска штампа, а од 2008. је директор и главни уредник електронског медија у приватизованом Информативном предузећу БЦ инфо из Беле Цркве. Похађао је школу за односе с јавношћу професора Вујовића ПРА у Београду, кратку школу за писање пројеката Емила Холцер, у Пољској је био на специјализацији за писање бизнис планова. Оснивач НБО школа плус Жарко Зрењанин у Белој Цркви 2001. године. Формално образовање није наведено у биографији.

Менаџери, економисти и спорне приватизације

Други круг Конкурса за суфинансирање производње медијских садражаја из области јавног информисања расписан је у септембру 2017. године, а 25. октобра градоначелник је донео одлуку о члановима комисије. За медијског стручњака именован је  Саша Видачак. У његовој биографији стоји да је завршио Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима, те да је радио као спикер- водитељ на радио Сутону (2002.-2003.), на Радију 5 (2003-2012.), на Радију Планета (2005-2006), а од 2007. године ангажован је за синхронизацију емисије Храна и вино.

За чланицу комисије на предлог РАБ Србија изабрана је Катарина Филиповић, која једина има завршен Факултет политичких наука у Београду, и звање дипломираног политиколога за новинарство. Претежно се 14 година бави телевизијским новинарством, али је радила и на радију и у штампи. Тренутно је уредница информативног програма Радио Фрушка Гора Рума, а била је главна и одговорна уредница Сремске телевизије, Рума. Похађала је ББЦ школу новинарства.

За трећег члана комисије изабран је Владан Стефановић, којег је предложило Удружење електорнских меидја ComNet регисторвано 15. маја 2014. године, чији је председник управо Стефановић. Завршио је Економски факултет у Суботици, а затим и мастер академске студије на Факултету за пословне студије и право, Београд.

Стефановић је како су медији извештавали познатији широј јавности по спорним приватизацијама локалних медија у Војводини и блискости са СНС, као и по учешћу у спорним комисијама за медијске пројекте. Он поседују фирму VTV ComNet у чијем су саставу ТВ Суботица, Радио Суботица и магазин Дани, која је прошле године, према писању портала Маглочистач, на медијском конкурсу у Суботици, добила 7,6 од 20,5 милиона динара.

У Стефановићевој биографији стоји да је од 2016. године директор и главни и одговорни уредник магазина Дани, главни и одговорни уредник Радија Суботица, оснивач, директор, главни и одговорни уредник ТВ Суботица, ТВ Нови Бечеј, ТВ Бачка Врбас, а од 2017. године директор и главни и одговорни уредник новина Новобечејски дани.

Такође, од 1998. године био је директор и главни уредник City радија, Мини и Алфа радија Суботица, а од 2014. године оснивач, директор, главни и одговорни уредник  ТВ Бечеј.

Како се наводи у биографији, у претходних 10 година Стефановић је био учесник бројних семинара, реализовао пројекте Министарства туризма, Министарства културе, Покрајинског секретаријата за информисање…, и учествовао у раду комисија у двадесетак градова Србије.

„Удружени злочиначки подухват”

У Правилнику о суфинансирању пројеката за  остваривање јавног интереса  у области јавног информисања у члану 20. стоји да се “за члана  комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или је медијски радник”, али се не даје дефиниција медијског стручњака и не прецизирају се потребне компетнеције.

Због тога се у свим локалним самоуправама дешава да се за чланове комисија бирају људи који ни по којој основи не могу да се назову медијски стручњаци, каже за наш портал Недим Сејдиновић, председник Независног удружења новинара Војводине (НДНВ).

То су људи који немају написан нити један медијски пројекат, који су потпуно непознати у професионалним круговима, који немају ни формално ни неформално образовање и заиста је комично да они одређују који је пројекат квалитетан, а који не. Процес је доведен до таквог апсурда да по нашим сазнањима те конкурсне комисије се уопште ни не састају, него потписују предтходно донесене одлуке. Према нашим информацијама у питању је озбиљна координација која се не координаира из институција власти, него из странке на власти, објашњава Сејдиновић.

Он напомиње да су појeдина позитивна искуства у избору чланова комисија током 2015. и 2016. године, последњих година порушена, те да сад постоји систем чији је циљ финансирање режимских медија.

„У комисијама учествују организације које ни по чему другом нису познате осим по делегирању својих људи у те комисије по принципу да у поједнинм локалним самоуправама додељују новац медијима блиским властима, да би у другим локалним самоуправама њихови медији добијали новац. Чврсто верујем да је у питању врло озбиљно кривично дело и читав процес подсећа на неку врсту удруженог злочиначког подухвата”, закључује наш саговорник.

Сејдиновић истиче да у последње две године чланови које заједнички предлаже то удружење и Независно удружење новинара Србије (НУНС), нису били изабрани ни у једну комисију на територији Војводине.

 

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: