Пројекат Филмског града од изузетног значаја за Град Панчево

Ко гради на Хиподрому?

Приватном власнику, који је парцелу од шест хектара купио за нешто више од 52 милиона динара, град ће умањити обрачунски допринос за уређење грађевинског земљишта за 80 одсто

Градски већници донели су на јучерашњој седници, одлуку о утврђивању Пројекта за изградњу комплекса филмског студија од посебног значаја за град Панчево.

То ће бити основа да приватном власнику, који је парцелу од шест хектара, на Хиподрому купио за нешто више од 52 милиона динара, град умањи обрачунски допринос за уређење грађевинског земљишта за 80 одсто.

Из локалне самоуправе наводе да ће нови власник изградити филмски студио и пратеће објекте, уложити око 5,8 милиона евра, стално запослити 22 особе, посао ће добити и 70 лица који ће радити на изградњи и уређењу објеката, те да ће бити ангажовани и статисти – од неколико стотина до неколико хиљада.

Све ово, рачунају градски челници, допринеће развоју културе, туризма, развијању малих и средњих панчевачких предузећа, али и новим страним инвестицијама.

Ко гради на Хиподрому?

Саша Павлов, градоначелник града Панчева, нагласио је да се ради о приватној иницијативи, те да Филмски студио не гради локална самоуправа, како су раније поједини медији пренели. Он је рекао да ће на овај начин Панчево добити статус филм френдли града, што је био и до сад. Према Википедији, у граду на Тамишу је снимљено чак 150 филмова.

А ко су нови власници парцеле уз Баваништански пут?

Реч је о Firefly production d.o.o., основаном 25. јуна 2018. године, за делатност производња кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма. Власник 51 одсто друштва је Привредно друштво за пружање телекомуникационих услуга MONDO INC DOO Београд, које је део регионалне технолошке компаније Wireless media Sistem.

Остали власници Firefly production d.o.o. су Миодраг Стевановић (16,33%), Надежда Поповић Перишић (16,33%), и Ивана Миковић (16,34%), која је и директорка компаније, од 6. јуна ове године.

Она је иначе, бивша заменица генералног директора РТС-а, (од 2015. до маја 2019. године), те бивша генерална директорка телевизија Н1 и Б92, и некадашња уредница вести на ТВ Прва.

MONDO INC DOO је позната по томе што је крајем прошле године постала власник 100 одсто удела Adria Media Grupe (AMG), медијске куће која издаје дневне новине Курир и велики број недељних и месечних магазина у Србији. Са Firefly production d.o.o. Игор Жежељ, директор MONDO INC DOO, закључио је уговор у марту ове године, о приступању чланству и увећању капитала, са улогом од 162 милиона динара.

Игор Жежељ, је директор MONDO INC DOO од 11. марта 2019. године, а ту дужност обавља заједно са Јадранком Радоњић. Жежељ је како преносе медији, власник неколико фирми које се баве дигиталним маркетингом, телекомуникацијама и пружају ИТ подршку.

Између поменуте две компаније 7. јуна 2019. године, закључен је Уговор о залози на покретним стварима у износу од 215.000 евра.

Решењем Зл.бр. 5817/2019 од 12.06.2019. године oдобрен je упис заложног права у Регистар заложног права, на 49 % удела у друштву“, стоји на сајту Агенције за привредне регистре (АПР).

Уместо спортских објеката, Филмски град

Иначе, припреме за изградњу Филмског града, почеле су прошле године, када су одборници  Скупштине града Панчева, усвојили одлуку о изменама и допунама плана детаљне регулације за зону Хиподром, простор уз Баваништански пут на којем је већ деценијама недељом бувља пијаца. Такође, у делу те зоне налазио се и Избеглички центар, који је затворен 2017. године.

Тим документом који су израдили запослени у ЈП „Урбанизам“, предвиђено је да се „зона изградње спортских објеката (хале) и комерцијалних садржаја (улазна зона, паркинг зона, клупске просторије, ресторани парковске површине) уз новоформирану улицу према насељу Стрелиште (Зона В)“, замени изградњом „комерцијалних садржаја објеката који су комаптибилни основној намени зоне спорског центра, као што су објекти у функцији филмског града (студио, објекти за едукацију, туристички центар, пратећи објекти и сл.) уз улицу Милешевску према насељу Стрелиште (Зона В) „.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Orvel
3 године пре

Gradskim celnicima je vaznija masna provizija koju ce uzimati od socijalnih stanova koji su tu ranije bili u planu.

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: