Локално организовање у Панчеву

Како је Иницијатива „Одбранимо Теслу“ пробудила грађане

Могу ли појединци да промене систем? Да ли грађани могу да утичу на одлуке власти? Да ли се кроз активизам грађани могу изборити за квалитетнији живот? На ова питање у последњих годину дана Панчевци изгледа имају позитивне одговоре, захваљујући новим, младим и ентузијастичним активистима.

Апатија, дефетизам, неспремност на ризике, притиске и политички прогон – то су разлози због којих грађани у држави која је огрезла у корпуцију и клијентилизам, у којој су институције заробљене и где доносиоци одлуке не одговарају грађанима и не раде у њиховом, већ у интересу политичких властодршаца, ћуте.

Дуго се тиховало и у Панчеву, граду на који је прва асосцијација загађење, због чега су некада људи протествовали и тражили право на здрав ваздух који удишу, а онда су, пре више од деценију, заронили главе дубоко у песак.

Буђење грађана

Хибернација је трајала више од деценију, а онда су се појавили нови, овога пута урбанистички  проблеми. Грађани је најпре ражестило када је у центру Градског парка прошле године у јуну, јавно предузеће посекло неколико стабала дрвећа, а након тога је откривено (не јавно објављено), да ће се на том месту градити паркинг за потребе чиновника из Градске управе града Панчева. Због тога су организовани протести, а градска власт је „обећала“ да више неће сећи дрвеће.

Само месец дана касније, десио је још један „скандал“, који је такође случајно откривен. На њега је одреаговала група младих људи са Тесле, који су након што су сазнали да се у њиховом насељу спрема изградња зграда и саобраћајница, на уштрб зелених површина, дигли глас.

Активисти Иницијативе „Одбранимо Теслу“ пробудили су читаво насеље, али и успаване Панчевце, вративши им наду да појединци ипак могу да утичу на доношење одлука и промене на боље.

А све је почело прошлог лета, када су становници Тесле сазнали да градска власт планира да на зеленим повшинама изгради четири зграде, саобраћајницу, и паркинге и да посече платане. Пројектом је предвиђена и надоградња трговинског објекта у насељу, која би заклонила стамбену зграду, која се налази на само пет метара од објекта.

Теслаши су се врло брзо организовали, направили праву „буру“ у јавности, и мотивисали своје суграђане да им се придруже у одбрани свог насеља. Након што је поднето преко 2.000 примедби на измене плана детаљне регулације тог насеља, представници Јавног предузећа „Урбанизам“, који је изнедрио овај документ, али и чланови Комисије за планове, која аминује овакве пројекте, нису имали другог избора осим да попусте – обећали су да платане неће сећи, па су прешли на „пијачарски“ договор ценкањем.

Предложили су да уместо четири, буду изграђене две зграде, а на месту где је требало израдити још два објекта за становање да се подигне вртић. Све измене требале су да уђу нови план, који треба да буде представљен јавности, али ни девет месеци од када су поднете примедбе, нови план није објављен иако је законски рок од 60 дана увелико прошао. Очигледно градски челници размишљају како да удовоље инвеститорима, а да их при томе грађани не прозивају.

Дакле, позорност да не кажемо страх од грађана се увукао међу чланове градске власти. Што је и легитимно јер су грађани свакој па и овој власти, послодавци. То је дакле прва победа.

Осим проблема у вези са додатним урбанизовањем насеља на уштрб зелених површина, Теслаши су уочили да се градски план није у складу одређеним законима и плановима вишег реда.

Све те примедбе активисти Иницијативе преточили су у правне акте, и покренули три правна процеса за трајно спречавање отуђења зелених површина на Тесли, заједно са 129 најугроженијих станара.

Мале победе

Након прве добијене „битке“, Теслаши настављају да алармирају јавност у вези са другим пројектима у граду, за које се градска власт труди да прођу „испод радара“ јавности. Организовали су и различите акције, као што су чишћење насеља, концерти и пикници на брегу на којем треба да буду подигнуте зграде, и прикупљање потписа за различите петиције.

Музичар Бане Глуваков Тубаћин на концерту За наш брегић

Побунили су се и против плана за изградњу складишта за привремено одлагање опасног отпада у Рафинерији нафте Панчево, а затим су се акције низале – протествовали су због рушења старе фабрике сијалица „Тесла“; због изградње пруге која би пролазила кроз насеље Миса, а служила би за превоз опасних материја; заједно са још неколико локалних удружења жестоко су се успротивили изградњи складишта опасног отпада новосадске компаније „Промист“; обавестили су јавност да се на простору историјског комплекса „Славина“, где је Ђорђе Вајферт имао гостионицу и фабрику леда, планира изградња зграда са 150 станова; боре се против урбанистичког хаоса и колапса који прети центру због пренапрегнутости градске инфраструктуре услед изградње енормног броја објеката за становање, а посветили су се и проблему загађења у Панчеву. Резултат тога је постављање два сензора за мерење квалитета ваздуха у насељима Тесла и Миса, а недавно је постављен још један уређај на Котежу 2.

Због свог труда, енергије и пожртвованости, активисти Иницијативе су награђени прошле године. Удружење је добило признање „Покретач промена“, јер су у решавање локалног проблема од јавног значаја успешно активирали велики број грађана.

Теслаши су инспирисали и станаре зграда у Карађорђевој и Змај Јовиној улици, који су се побунили против изградње две зграде, са укупно 100 станова, практично у њиховом дворишту у строгом центру града. Међу највећим проблемима на које су станари поменутих зграда скренули пажњу доносиоцима одлука јесте преоптерећеност инфраструктуре у центру, с обзиром на велики број нових објеката у околини. Најпре су поднели примедбе на тај урбанистички план, одбранили их на седници Комисије за планове, након чега је, на основу мишљења чланова Комисије, Секретаријат за урбанизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај, крајем марта, одбио план. У образложењу ове одлуке Секретаријат пише да је у извештају Комисије за планове, утврђено да пројекат није у складу са законом, подзаконксим актима, и у складу са правилима грађења у Плану детаљне регулације. То је значи друга победа.

Борба за очување града се наставља

Истраживање јавног мњења „Ставови грађана Србије о учешћу у демократским процесима 2020“ које је спровела ЦРТА, објављено у марту ове године, показало је да две трећине грађана у току прошле године није учествовало у локалним акцијама, а међу њима је највише оних који не верују да се тиме може нешто постићи. Очигледно да је мотивисање људи највећа препрека за грађански активизам, закључују у ЦРТА, а такво мишљење деле и активисти који се свакодневно боре да нешто промене.

Управо активизам попут онога који су показали чланови Иницијативе „Одбранимо Теслу“, даје наду да појединици у својој зајединици могу покренути и променити лоше праксе, и ветар у леђа онима који у то сумњају.

Препрека у покретању грађанских акција, може бити недостатак информација, и обавештености о правима грађана, недовољна стручност, и али све се то може превазићи. Како би помогли грађанима да савладају све препреке приликом организовања и упутили их на праве адресе, Министарство простора / Институт за урбане политике је издао „Приручник за одбрану простора“.

Ми преносимо неке од основним правила у покретању и току грађанских акција, а цео приручник можете прочитати на линку.

  • Свако има право да утиче на изглед, уре­ђење и употребу простора у свом непосредном окружењу – без обзира да ли се ради о неком комуналном проблему који треба решити, оспособљавању напуштеног објекта, претварању локалне пољане у парк или покретању измене урбанистичког плана.
  • Пре свега, треба утврдити у чијем је власништву земља/објекат и шта су важећи планови. Најчешћи сусрет са урбанистичким планом или пројектом гра­ани имају када случајно сазнају да се доноси један такав план који ће значајно изменити њихову свакодневницу, а да они о томе нису ни информисани.
  • Након што видите шта су предложена решења на (раном) јавном увиду, потребно је да саставите примедбе на оно са чим се не слажете. Не морате бити никакав стручњак да бисте саставили примедбу. Овај формулар https://vodic.iup.org.rs/formular/ вам може помоћи да своје мишљење форматирате у примедбу на план.
  • Вашој аргументацији ће свакако помоћи ако у састављању примедби помогне неко ко је јесте стручнији. Ваши савезници могу бити појединци који раде у јавним институцијама, стручњаци из вашег комшилука, организације цивилног друштва, али и друге гра­анске иницијативе које су пролазиле кроз сличан процес.
  • Подношењем Захтева за приступ информацијама од јавног значаја можете тражити увид у пројектну документацију како бисте сазнали шта све радови који се изводе обухватају и предвиђају, ко је инвеститор радова, а ко је извођач. Уколико је инвеститор ваша локална самоуправа или нека друга јавна институција, на основу истог захтева можете тражити и увид у уговор између инвеститора и извођача радова како бисте сазнали све детаље предметне изградње.
  • Поред планске документације и гомила других прописа утиче на то да ли су радови основани (нпр. да ли је инвеститор добио грађ­евинску дозволу; да ли је инвеститор пријавио почетак радова; да ли је био расписан тендер за извођ­ење радова и шта у њему пише).
  • Стратегија ванинституционалне борбе у решавању локалних проблема се базира на стварању притиска на институције. Маневарски простор за деловање је много већи него у штурим процедурама које постоје форме ради, али је деловање често исцрпљујуће. Треба држати проблем у фокусу медија и јавности, организовати акције и укључивати нове чланове у све те активности.

Лоших урбанистичких и инфраструктурних решења у Панчеву је све више. Грађани би на њих требало да реагују уколико сматрају да би њиховом реализацијом дошло да нарушавања квалитета њиховог свакодневног живота. Обавештења о новим јавним расправама и урбанистичким плановима, грађани могу пратити на сајту града, на линку, затим у недељнику „Панчевац“, а пројекте могу погледати и у Секретаријату за урбанизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај Градске управе града Панчева током јавног увида.

Из Инцијативе„Одбранимо Теслу“ позивају грађане да им се обрате уколико су им потребне консултације у вези са урбанистичким планирањем, и тако им се придруже у борби за очување свог града. Активности Иницијативе можете пратити на њиховом сајту www.odbranimoteslu.info , а можете их контактирати путем налога: ФБ налог, Твитер и Инстаграм.

Ивана Предић

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Dušica
11 месеци пре

Bravo i samo ne odustaje mnoge će ovo da probudi

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: