Нова публикација удружења грађанки FemPlatz

Какав је положај жена у синдикатима у Србији?

Представљени су налази истраживања које је организација FemPlatz спровела 2020. године, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији. У истраживању је учествовало 245 чланица и бивших чланица синдиката

Активисткиње удружења грађанки FemPlatz објавиле су нову публикацију „Положај жена у синдикатима у Србији“, чије су ауторке др Косана Бекер и др Вида Вилић.

У публикацији су представљени налази истраживања које је организација FemPlatz спровела 2020. године, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији. У истраживању је учествовало 245 чланица и бивших чланица синдиката, а у фокусу су била четири највећа синдиката у Србији – Независност, Слога, Савез самосталних синдиката Србије и Асоцијација слободних и независних синдиката Србије.

Резултати истраживања показују да постоје разлике у животном стандарду између мушкараца и жена у Србији:
● Преко половине испитаница (56,3 одсто) мисли да су жене изложене мобингу или дискриминацији на радном месту и то виде као најчешћи проблем запослених жена.
● Готово половина испитаница (46,2 одсто) се придружила синдикату зато што синдикат треба да штити радна права запослених. Међутим, 18,4 одсто испитаница није сигурно да се ово дешава у пракси, док 10,2 одсто мисли да се права радника/ца уопште не штите.
● Највећи број испитаница нису чланице женске секције синдиката (80,8 одсто), од чега 26,1 одсто наводи да не постоји женска секција у њиховом синдикату. Најчешће спомињане активности секције жена су организација осмомартовских протеста и путовања и обезбеђивање средстава за фонд солидарности. Ипак, велики број испитаница (58,4 одсто) сматра да су радна права жена адекватно заступљена у њиховим синдикатима.

Осим тога, подаци указују на то да су се ове разлике повећале за време епидемије ковида-19, те да су жене више изложене економским последицама епидемије: чак 42,8 одсто испитаница мисли да је епидемија ковид-19 нарушила радна права жена, док 60,4 одсто испитаница наводи да им је било тешко да раде од куће и истовремено брину о деци и породици.

Једна од кључних препорука је да је потребно финансирање и посвећеност темама родне равноправности и унапређивања положаја жена у синдикатима, а учеснице истраживања наводе да би синдикати требало више да се баве:
● организовањем обука за чланове и чланице синдиката,
● подстицањем већег активизма жена у синдикатима,
● изједначавање положаја жена и мушкараца у законима, подзаконским актима, колективним уговорима и општим актима послодавца, као и изменама закона које би допринеле побољшању положаја запослених жена,
● питањима здравствене заштита и заштите на раду.

Цело истраживање доступно је на линку.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: