Радионица о укуључивању грађана у праћење јавног интереса

Јавност да се пита и да контролише рад медија

Код чак 191 конкурса, од укупно 212 у локалним сампоуправама утврђене неправилности

У оквиру програма „Кажи/тражи шта те занима“, који спроводе Балканска истраживачка мрежа (БИРН) Србија, Независно удружење новинара Србије (НУНС) и „Славко Ћурувија Фондација“, од 17. до 19. маја за представнике организација цивилног друштва и медија, одржана је тренинг радионица „Начини укључивања грађана у формулисање и праћење јавног интереса у информисању“.

Током тродневног семинара, који је одржан у хотелу „Парк“ у Београду, двадесет учесника имало је прилику да стекне нова знања која се односе на процес укључивања јавности у процес дефинисања, спровођења и праћења јавног интереса о којима локални медији треба да извештавају.

Кроз динамичне радионице, пленарне дискусије, јавне расправе и практичне примере, полазници тренинга су могли да науче на који начин јавност може да се укључи у разне процесе доношења одлука на локалном нивоу тј. због чега је овај процес значајан, који га правни оквир дефинише, које су све фазе, нивои и ризици учествовања, ко су учесници процеса и којим алатима се служе.

У том процесу организације цивилног друштва (ОЦД) се виде као „чувари процеса“, те је било речи и о томе које практичне кораке ОЦД треба да предузимају да би се укључила јавност у процес дефинисања, спровођења и праћења јавног интереса о којима локални медији треба да извештавају.

Једна од занимљивих идеја јесте спровођење анкета и испитивања грађана који би требали да да дају своје мишљење о чему медији треба да пишу, пре него што се и распише конкурс за суфинансирање медијских садржаја.

Такође, анализирана је и тренутна ситуација и данашња улога медија, медијско тржиште, модели финансирања, јавни интерес у јавном информисању.

Фото: БИРН

Драгана Жарковић, директорка БИРН-а представила је резултате мониторинга из Беле књиге, публикације конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања, који је спровела Коалиција новинарских и медијских удружења – Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Локал Прес (ЛП) и Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ).

„Током 2015/2016. године, расписано је 212 конкурса, вредности 1.423.184,634 динара. Код чак 191 конкурса у локалним сампоуправама утврђене су неправилности, које се углавном односе на нетранспрентан рад и на кршење закона. Интересантно је да је чак 76,2 одсто издвојеног нова потрошено на конкурсе код којих је утврђена нека неправлност“, истиче Драгана Жарковић.

Након студије случаја којима су учесници подељени у групе бавили, закључено је да се у конкурсима за суфинансирање медијских садржаја често јавни интерес не дефинише на прави начин, изражена је територијална дискриминација, а интересантно је да је у одређеном конкурсу један од критеријума био „добра сарадња са градским властима“. Истраживање показује да у се садржајима предлога пројекта ретко проналазе теме као што су људска права, корупција, као и да неодстају аналитички и истраживачки текстови.

Последњег дана тренинга, представљен је успешан примери из праксе укључивања јавности у процесе од јавног интереса – Иницијатива „Не давимо Београд“, чије је активности представио Радомир Лазовић.

Учесници семинара имаће прилику и да конкуришу за пројектне предлоге у оквиру програма подршке „Јавни новац за јавни интерес“ (НУНС).

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress