По притужби удружења FemPlatz реаговала Поверница за заштиту равноправности

Изјавом о „увозу жена” адвокат из Пландишта прекршио Закон о забрани дискриминације

Лукићева изјава, како је утврђено, представља понижавање и омаловажавање жена и подржавање родних стереотипа

Повереница за заштиту равноправности утврдила је дискриминацију по притужби панчевачког удружења грађанки FemPlatz, против адвоката Данила Лукића из Пландишта, саопштило је то удружење.

Наиме, у политичком програму Групе грађана „За бољу општину Пландиште – адвокат Лукић Данило”, на изборима 2020. године, носилац изборне листе адвокат Данило Лукић, обећао је увоз жена за нежење из Казахстана и Белорусије, уз оснивање посебног општинског фонда за подстицање наталитета у општини. Своју кампању је промовисао и путем портала Нова.рс за који је навео:

„Ја се бавим адвокатуром, па сви момци долазе код мене и жале се да нема девојака. Ја им кажем да ћемо, ако они не могу да се ожене, да узмемо једно два аутобуса и доведемо бар сто жена из Белорусије. И, ето, за седам година нама три нова школска одељења”.

Такође, објаснио је и да је изабрао Белорусију и Казахстан за „увоз жена” јер те државе нису чланице Европске уније.

Тим поводом је удружење грађанки FemPlatz поднело притужбу Повереници за заштиту равноправности 18. јуна 2020. године. Након више од седам месеци (због „паузе” у раду институције), 8. марта 2021. године, донето је мишљење са препорукама у коме је утврђено да је Данило Лукић прекршио одредбе Закона о забрани дискриминације. Лукићева изјава, како је утврдила Повереница, представља понижавање и омаловажавање жена и подржавање родних стереотипа.

Данило Лукић треба да упути извињење свим женама у локалном/регионалном електронском или штампаном медију, као и да убудуће не даје изјаве којима се вређа достојанство жена и подржавају родни стереотипи.

Комплетно мишљење и препоруке Поверенице можете преузети овде.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: