Треће јавно-приватно парнерство у Панчеву

Изградња путне инфраструктуре биће поверена приватном партнеру

Инвестиција вредна пет милијарди динара предвиђа изградњу 65 километара путева

На данашњој седници Градског већа града Панчева већници су између осталог усвојили нацрт одлуке о усвајању Пројекта јавно-приватног партнерства без елемената концесије за финансирање, изградњу и одржавање локалне путне инфраструктуре.

Предлог пројекта који још није објављен јавно, а који ће бити пред одборницима на наредном скупштином заседању, како је појаснио Саша Павлов, градоначелник града Панчева, предвиђа изградњу 65 километара путева (37 у Панчеву и остатак у насељеним местима), вредности пет милијарди динара.

Према његовим речима, јавно-приватно партенрство је тренутно најбољи модел за изградњу инфраструкутре, јер би локална самоуправа у супротном морала да узме кредит за ту намену.

„Интерес партнера је профит од јавног плаћања, са утврђеном каматном стопом која је мања неог банкарска“, рекао је Павлов.

Он је додао да је нова инфраструктура неопходна с обзиром на нове инвеститоре који су дошли у град – ЗТФ, Топлана, Дубока прерада у РНП… Грађане и грађанке није помињао.

Раније је најављено да ће уговор ће важити 10 година, а локална самоуправа ће имати обавезу плаћања таксе за приступ новоизграђеној инфраструктури. Такође, приватном партнеру биће додељени и послови и зимског и летњег одржавања путева, у граду и у насељеним местима.

 

 

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: