Сезона зимског одржавања путева почиње 15. новембра

Избор фирме за зимско одржавање путева у петак, 8. новембра

Зимско одржавање путева званично почиње 15. новембра, а Град Панчево још није изабрао извођача радова.

Тендер за избор фирме која ће одржавати улице у насељеном месту Панчево и општинске путеве у зимском периоду од 15. новембра 2019. до 31. марта 2020. године, завршава се у петак, 8. новембра у 10 сати, а петнаест минута касније у Секретаријату за јавне набавке, канцеларија 1, биће отворене понуде.

Како стоји у документацији, избор најповољније понуде ће се извршити применом критеријума „економски најповољнија понуда“, применом следећих критеријума: попуст на важећи ценовник радова на зимском одржавању улица у граду Панчеву и општинских путева и удаљеност хангара за смештај соли и агрегата од центра Панчева (зграда Градске управе града Панчева).

Због техничке грешке, конкурсна документација је допуњена, а извођач радова ће морати да испуни и следеће захтеве – да поседује полутеретно возило са посипачем, два камиона носивости преко 15 тона са прикључцима, три камион до 10 тона са прикључцима, два утоваривача, два грејдера, да обезбеди 1.000 тона соли за посипање, агрегат и 20 тона хладне асфалтне масе 20.

Зимско одржавање путева се односи на општинске путеве, и подразумева чишћење снега са коловоза (што не подразумева одржавање тротоара, парникг површина, бициклистичких стаза, такси стајалишта и тргова), и уклањање поледице.

Одржавање улица је, како се наводи у Плану о одржавању путева, у надлежности комуналних организација.

Вршилац услуге је дужан да обезбеди до почетка зимске сезоне довољан број машина и возила, са прикључцима, резревне делове, гориво, и да постави додтану саобраћајну сигнализаицју којом је ограничена брзина кретања на свим општинским путевима на територији града на 40 км/час.

У периоду повремних интервенција  мобилности од 15. до 28. новембра, и од 15. до 30. марта 2020. године, извођач радова је дужан да обезбеди дежурство од 20 до 7 сати, у прелазном периоду да редовно одржава путеве током осма сати, у првој смени, што подразумева поправке оштећења на коловозу, одржавање сигнализације, уклањање наноса, блата са коловоза, уклањање корова са банкина, и другог растиња које заклања сигнализацију.

Током пуне мобилности, од 28. новембра до 15. марта 2020. године, вршилац услуге мора да обезбеди двадесеторочасовно дежурство машина и особља.

У зависности од временских услова уводи се више сепена мобилности, у складу са налгоом ЈП Путеви Србије, као и степена приоритета. У првом степну приоритета је 105 километара путева, у другом 31 километар.

Надзор и контролу извођења радова вршиће овлашћена лица која су именована посебним Решењем, који доноси управљач путева, у којем су дефинисана права, обавезе и одговорности надзорног органа.

Подсетимо, прошле године одржавање путева је поверено фирми „Декоформ“, чијим радом нису били задовљни ни грађани и грађанке, али ни челници града. Саша Павлов, градоначелник Града Панчева изјавио је почетком године да је врло незадовољан одржавањем путева.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: