Градска власт планира ребаланс буџета

Из буџета за отпремнине радницима АТП-а 80 милиона динара

Мандат Скупштини града, али и целој градској власти истекао је 19. маја

На јучерашњем састанку радника АТП-а са градоначелником града Панчева Сашом Павловим, након протеста око стотину запослених тог предузећа, речено је да ће град обезбедити додатни новац за отпремнине, сазнали смо од Гордане Белче, председнице синдиката Независност тог предузећа. Како Белча каже за наш портал, Павлов је рекао да ће већ у понедељак, 15. јуна, када почиње да ради нови власник АТП-а, ребалансом буџета бити издвојено додатних 80 милиона за отпремнине за 180 радника. Она каже да уколико се то не деси, у уторак, 16. јуна, радници ће поново бити пред Градском управом.

Павлов је обећао и да ће остала два захтева радника – неисплаћене зараде и неуплаћени стаж – бити испуњена у року од месец дана, каже наша саговорница.

Пантранспорт, нови ауто превозник, настао након склапања јавно-приватног партнерства, уплатио је локалној самоуправи 45 милиона динара из концесионе таксе за отпремнине, али тај износ није довољан за све раднике који су се пријавили за ту могућност. Због чега додатна средства мора да обезбеди Град Панчево, није познато.

Скупштини града Панчева, као и Градском већу и градоначелнику, истекао је четворогодишњи мандат 19. маја, али како смо сазнали локална самоуправа је добила мишљење Министарства државне управе и локалне самоуправе, да мандат Скупштине, али и градске власти може да траје до конституисања нових органа. Ипак, и поред тога легалност одржавања седница не само локалних, већ и покрајинске и републичке Скупштине је под знаком питања, судећи по законоднавном оквиру. У Закону о локалним изборима и Закону о локалној самоуправи не постоји члан којим је предвиђено да мандат одборника и градске или општинске власти траје до избора нове.

Још није познато када би седница Скупштине града могла да буде одржана, а о томе ће ових дана разговарати Павлов и Тигран Киш, председник панчевачког парламента.

Према речима Гордане Белче, већина пријвљених радника су они са дугим стажом, којима је остало неколико година до пензије. Међу онима који су остали да раде у новом предузећу, њих је 88, највише је возача и кондуктера.

На питање да ли ће у понедељак, 15. јуна, радници отићи на посао, Белча каже да ће свакако доћи, да не би којим случајем добили отказ, иако им је, како каже, градоначелник рекао да не морају и да ће водити као запослени.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: