Шта предвиђа Нацрт Просторног плана Републике Србије

Иницијатива „Одбранимо Теслу”: Спорна решења за Делиблатску пешчару, Ковин и Панчево

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 5. априла објавило почетак јавне расправе о Просторном плану Републике Србије и Извештају о стратешкој процени утицаја Плана на животну средину. Просторни план ће дефинисати просторни развој Србије до 2035. године. Јавни увид траје до 5. маја.

Просторни план Србије је стратешки развојни документ, којим се дефинише просторно планирање и важи за територију целе државе. Сви остали плански документи, као што су покрајински просторни планови и планови на нивоу локалне самоуправе, морају бити усклађени са Просторним планом Србије. Њиме се утврђују дугорочне основе организације, уређења, коришћења и заштите простора Србије.

Иницијатива „Одбранимо Теслу” обавестила је јавност да План садржи штетне предлоге за Панчево и јужни Банат. Као највеће проблеме издвојили су „касапљење“ Делиблатске пешчаре, изградњу нове термоелектране поред Ковина и изградњу теретне обилазне пруге кроз Панчево којом би се превозиле опасне материје.

Они су позвали грађане да се укључе у јавну расправу о Нацрту Просторног Плана Републике Србије, да утичу на његове измене слањем примедби и сугестија и да тако спрече потенцијално катастрофалне последице овако лошег плана, ако он неизмењен буде и усвојен.

Додали су да не очекују реакцију панчевачке власти на Нацрт Плана, јер је како кажу, познато како се опходе према грађанима и заједничком окружењу.

Примедбе за Панчево и јужни Банат можете прузети ОВДЕ.

Рок за слање примедби је 5. мај до краја дана. То можете учинити поштом, или електронским путем.

Слање поштом: Одштампајте примедбе, попуните своје личне податке у обрасцу и пошаљите документ Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектору за просторно планирање и урбанизам, на адресу Немањина 22-26, 11000 Београд. У пошти узмите доказ о слању пошиљке и чувајте у својој личној архиви.

Слање електронским путем: Попуните своје личне податке у обрасцу и пошаљите документ на мејл адресу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре: [email protected]rs

Из Иницијативе моле грађане да им јаве да ли су предали примедбу на њихов мејл: [email protected]gmail.com

Незадовољство због Простораног плана Србије изнело је и преко десет организација и удружења цивилног друштва, међу којима су Београдска отворена школа (БОШ), РЕРИ, Министарство простора, Инжењери заштите животне средине, Друштво архитеката Новог Сада и други. Они су упозорили јавност да је за овако важан документ непримерено да Министарство примени законски минимум од 30 дана за јавну расправу, и позвали Министарство да продужи рок јавног увида.

Напомињу и да се Просторни план израђује у тренутку када још увек не постоји национални План развоја, који треба да дефинише приоритете развоја Републике Србије и са којим Просторни план треба да буде усклађен. План развоја још увек није донет, па се поставља питање сврсисходности израде Просторног плана.

И они су позивали све грађане да се укључе и утичу на Нацрт Просторног Плана Републике Србије слањем примедби и сугестија и на тај начин заједничким снагама утичу на потенцијално катастрофалне будуће последице овако лошег плана.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress