Анализа најскупљих пројеката на Конкурсу за суфинансирање медијских садржаја града Панчева за 2017. годину (2)

Информеру милион динара за четири најаве, један извештај и „репортажу“

Потпуна неусклађеност предлога пројекта и наративног извештаја

Шампион у кршењу етичких Кодекса новинара Србије независне дневне новине „Информер“, које су током 2017. године приходовале на медијским конкурсима 10,9 милиона динара, награђене су још једном на конкурсу за медијске пројекте у Ковачици, чији су резултати објављени ове недеље. Подносилац пројекта „Упознајте општине и радове у Србији – процват привреде и туризма у метрополи наиве“ подржаног са 200.000 динара је Инфо ИТ Медиа, у власништву Драгана Ј. Вучићевића, власника и уредника Информера, основана 12. јануара 2017. године.

Овог априла и Град Панчево је доделио пола милиона динара овом таблоиду, иако је прошлогодишњи пројекат „Водич кроз градове и општине у Републици Србији упознајте Панчево“ вредан милион динара према анализи наших новинара, поптуно неусклађен, а за милион динара објављено је шест медијских садржаја – четири најаве, један извештај и „репортажа“.

У предлогу пројекта који је требао да буде реализован од 3. октобра до 22. децембра 2017. стоји да је сврха пројекта истинито информисање о дешавањима у Панчеву, кроз комуникацију са надлежним општинским органима за контакт за медијима, и промоција рада локалне самоуправе.

У делу где је потребно идентификовати проблеме, описати тренутно стање користећи истраживања, искуства и др. аутори пројекта наводе следеће:

„Предлог је да у најчитанијем и најтиражнијем штампаном медију у Србији представимо реформе, и развојне планове у Панчеву, афирмишући мултиетничност и толерантност, али и шансе које општина има у развоју туризма и привреде. План је да афирмишемо брендове Панчева, али и манифестације по којима је општина позната – Сланинајада, Никољдански венац, Екс татар фест, Реагату по делти Тисе, Фијакеријаду, Дане румуна у Глогоњу, Панчевачки џез фестивал“.

Опис и значај реализације пројекта доноси нове занимљивости:

„Пројектом би био остварен јавни интерес у области јавног информисања…кроз афирмацију рада локалне управе у Панчеву. Такође, допринео би заштити људских права мањина и етничких заједница и очувању идентитета припадника националних мањина…Пројекат предвиђа и заштиту особа са инвалидетом и обезбеђивање њихове равноправности гарантујући им пуно право на слободу мишљења и изражавања“.

Затим следи специфични циљ који треба да „пробуди интерес у општини и околини и мотивишемо привреднике из Панчева и околних места да раде заједнички на обликовању боље будућности за све грађане“.

У овој пројектној папазјанији нашло се места и за заштиту деце од штетних утицаја и усмеравање ка спорту.

За овај пројекат Инфо ИТ Медиа тражила је од Града Панчева 10 милиона динара, али им је одобрен милион, који је према финансијском извештају потрошен за „програмске трошкове“.

Уз предлог пројекта и буџет, Инсајдер тим је приложио изјаву у којој се наводи да та фирма „настоји да од почетка свог рада оствари принципе истинитог, непреистрасног правовременог и потпуног информисања свих грађана као и развоја деморкатије и унапређење правне и социјелне државе“. Они признају да су Информеру изрицане одређене мере од стране Комисије за жалбе Савета за штампу, али истичу „да је у питању поступање које је резултат различитог схватања напред наведних принципа као и Законом заштићеног права новинара да не откију извор својих информација“.

Подестимо, Информер је током 2016. и 2017. био рекордер са 25 изречених јавних опомена Савета за штампу због кршења.

У наративном извештају теме су значајно другачије. Најпре се наводи да је после консултација са градском прес службом закључено да су најаве панчевачких културних манифестација најбоља медијска промоција туристичке понуде. Пише и да је циљ пројекта био „да се најављивањем најважнијих туристичких манифестација крајњи корисници обавесте шта их све очекује у Панчеву, ко ће их забављати, шта ће моћи да виде и евентуално купе. Циљ је испуњен, локална самоуправа је организацијом ових манифестација омогућила туристичкој привреди града да оствари значајне приходе“.

У оквиру наведеног пројекта у Информеру су објављене четири најаве, један извештај и репортажа“ – опширна најава изложбе у част италијанског аниматора; најава тродневног Панчевачког џез фестивала; најава Салона уметности; репортажа о парку Спартакус; извештај о улагању 15 милиона динара у водоводну мрежу и најава концерта групе „Неверне бебе“.

Од заштите људских права мањина и етничких заједница, очувању идентитета припадника националних мањина, заштите особа са инвалидетом и обезбеђивање њихове равноправности, заштити деце од штетних утицаја, ни речи. Да су о пројектима одлучивали прави медијски стручњаци, предлагач овог пројекта који не зна да кроз Панчево протиче Тамиш, а не Тиса, не зна да јавни интерес није промоција рада локалне самоураве, те да сврха конкурсног финансирања нису најаве догађаја, не би добио ни динар. Да је локална самоуправа радила свој посао и контролисала реализацију пројекта, да је неко прочитао наративни и финансијски извештај, тада можда Информер не би и ове године био награђен са 500.000 динара.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: