Реакција Теслаша на извештај Комисије за планове

Инцијатива „Одбранимо Теслу“: град Панчево ради против интереса својих становника

Уместо четири зграде, градиће се три или две

Већина од 2.000 примедби које су грађани и грађанке у августу поднели на нацрт Измене и допуне Плана детаљне регулације за насеље Тесла, нису прихваћене, саопштила је Иницијатива „Одбранимо Теслу“. Извештај са отворене седнице Комисије за планове, која је трајала девет сати, о чему смо писали, и записник са затворене седнице исте комисије, у чији су посед дошли представници Инцијативе, показују да су неке примедбе ипак прихваћене:

1. Уместо четири зграде, градиће се три или две (две свакако – преко пута Авива и код Градске пекаре).
2. Саобраћајница са паркинзима, преко дечјег игралишта (продужетак Ул. Јована Ристића, бивша Марије Бурсаћ) неће се градити. Уместо објеката Ц и Д планираних на том месту Комисија предлаже да се „преиспита могућност градње објеката социјалне заштите (дечјег вртића и сл.) за којима је исказана потреба у примедбама грађана.“
3. Дрворед платана се неће сећи
4. Зграда супермаркта „Арома“ неће да се надограђује у захтеваној спратности (пола објекта – четири спрата, друга половина – осам спратова) него „само“ четири спрата зато што су Скупштине станара зграда иза овог објекта упутиле примедбе у којима се противе било каквом повећању спратности.

Према процедури, план се враћа у ЈП „Урбанизам“ на дораду, а јавни увид ће трајати 15 дана.

За активисте из Инцијативе „Одбранимо Теслу“ извештај Комисије је био очекиван. Ипак, кажу да су гајили наду да ће међу члановима и чланицама тог тела превладати здрав разум и минимум професионализма, након предатог велико броја примедби.

Сада је јасно и записано извештајем да град Панчево ради против интереса својих становника и да и за тога највероватније стоје сумњиви и похлепни лични интереси појединаца или групе појединаца. Нема другог објашњења за такав план за насеље `Тесла`. Њихова похлепа нас уништава“, поручују из те Иницијативе.

Они подсећају да су покренули и петицију и разне друге активности током како би информисали грађане у вези плана за „Теслу” и других проблема у граду, као што су проблем Градског парка, множење сплавова на Кеју, „дивљање“ у изградњи нових стамбених објеката са суманитим бројем етажа.

„Једноставно инфраструктура и овај град не може то да издржи и нервоза се осећа међу људима“, заклјучују у Иницијативи.

Наводе и да су их пријатно изненанадили грађани и грађанке који су се одазвали у великим броју њиховим активностима, да иамју велику подршку и помоћ од њих.

Додају да је за кратко време Иницијатива препозната и на регионалном нивоу.

„Поред подршке коју добијамо почели су и извесни негативни притисци, али бисмо поручили свима да ми нашу кичму нећемо савијати ни под каквим притисцима. Планирамо да организујемо и трибине у Панчеву, да наставимо и даље да информишемо становнике и подижемо свест о томе да морамо по сваку цену да зауставимо градњу на Тесли и све друге штетне планове који би утицали и на друга насеља и у исто време бавимо се решењима постојећих проблема и унапређивањем нашег насеља. Користимо и користићемо сва могућа правна средства за наш циљ“, кажу у Иницијативи „Одбранимо Теслу“.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress