Текст Радија Слободна Европа

Има ли опасног хрома у ваздуху изнад Панчева?

Ја се не бавим послом који сте споменули“, изјавио је министар за заштиту животне средине у Влади Србије Горан Триван на питање Радија Слободна Европа да ли ће наложити проверу тврдњи посланице опозиционе Нове странке у Скупштини Србије Маринике Тепић да панчевачка Петрохемија, односно њена фабрика ПЕВГ за производњу пластике, месецима у ваздух испушта преопасан тровалентни хром, угрожавајући тиме грађане овог града и двадесет километара удаљеног Београда.

На питање сараднице РСЕ Маје Леђенац да ли је проверавао наводе које је изнела посланица Тепић и да ли је било мерења загађења у околини Петрохемије министар је прилично неодређено одговорио:

„Петрохемија је једна од најтежих тачака у нашем друштву, тамо има пуно проблема и ми смо, на темељу онога што иначе радимо као Министарство, проверили део података о њиховој емисији и тако даље и неки подаци су нам сад доступни, неки ће бити, део података који су доступни, да је све у реду са неким емисијама, да ли са свим, то ћемо видети.

Дакле, добро је да грађани алармирају и Министарство и све нас који се бавимо животном средином да негде постоји проблем јер ми сами не можемо стићи да имамо у сваком тренутку сваку информацију било о чему. Уосталом, људи понекад и крију, како је то речено, али ми смо ту да контролишемо“, казао је Триван.

Уколико би се наводи посланице Маринике Тепић, објављени на интернет страници Нове странке (партије бившег српског премијера Зорана Живковића), потврдили био би то еколошки злочин који представља кривично дело угрожавања живота и здравља људи. Сходно Кривичном закону Србије, за такво евентуално кривично дело, могли би одговарати и менаџмент панчевачког гиганта, али и надлежни државни актери.

Мариника Тепић уверава у изјави за РСЕ да руководство Петрохемије свесно жртвује здравље Панчеваца и Београђана, који су најугроженији због руже ветрова и јаке кошаве. Она подвлачи да са овим информацијама не би излазила у јавност да нема, како каже, поуздана сазанања из више извора.

Наиме, она износи да је још у фебруару прошле године, након снимања и анализа унутар фабрике, утврђено да долази до „губитка“ хрома из пећи за активацију јер је пећ порозна, због чега велике количине хрома излазе директно у атмосферу. Иако свесно изузетно опасне ситуације, каже она, руководство је одбило замену пећи, уз изговор да је то скупо и да би фабрика морала на неко време прекинути рад, што би био показатељ да нешто не ваља.

А ако нешто не ваља, будући управљачи могу бити незадовољни радом руководства. Имајте у виду да Руси треба да преузму Петрохемију већ за неколико месеци и да гурање под тепих ових заиста језивих информација користи само чувању фотеља тог руководства“, каже Тепић.

Министар Горан Триван за РСЕ каже да је међу надлежним институцијама, које врше проверу емисије хрома и новосадски Институт за заштиту на раду:

„Подаци које сам управо добио данас и јуче (изјава забележена у петак, 16. марта прим.аут.) говоре да је према њиховом истраживању и њиховој методологији све у реду са делом тих истраживања. Ових дана очекујемо и резултате других истраживања. Министарство нема довољне капацитете да би у сваком тренутку могло да буде са инспекцијом на сваком месту, то је свима ваљда -јасно“, каже Триван.

————————————————————-

РСЕ се обратила овим поводом и руководству ХИП Петрохемије, али одговор још увек чека. Нем на упите нашег радија остао је и Завод за јавно здравље Панчева, града од око 75.000 становника.

Опширније на линку.

Радио Слободна Европа

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: