Локални избори у Панчеву

„Хоћеш да зарадиш брзу лову?“ – скупљање гласова за СНС у Панчеву

Примање и давање мита у вези са гласањем је кривично дело, напомињу из ЦРТА

Док је испијао кафу пролећног недељног јутра нашем новинару стигла је порука на WhatsApp-у.

„Брт, је л си у граду 2.?“

Након потврдног одговора уследило је питање: „Хоћеш да зарадиш брзу лову? Скупљају се гласови… 3.000 динара по гласу… А ти ако оћеш дај њима 1.000″.

На питање за кога се скупљају гласови, речено је кратко и јасно: СНС.

Од података тражили су се име, презиме, ЈМБГ и број личне карте, а „рок за пријаву“ је до петка, 24. маја.

„Кад буде било гласање сликаш личну и мора да се види лепо листић шта си заокружио“, речено је нашем новинару.

Поруке су стигле од особе повезане са Српском напредном странком.

Питали смо Владану Јараковић из Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) да нам прокоментарише ову преписку.

„Примање и давање мита у вези са гласањем је кривично дело. Уколико је ова преписка заиста веродостојна, и уколико би се овај план реализовао, кривично дело учинила би сва три учесника. Особа која се обратила посреднику и посредник би се сматрали саучесницима у извршењу кривичног дела давања мита у вези са гласањем, док бирач који прими новац да би гласао на одређени начин чини кривично дело примање мита у вези са гласањем. Законодавац је за оба кривична дела предвидео могућност изрицања новчане казне или казне затвора до три године“, објашњава Владана из Црте.

Како нам је Владана рекла, фотографисање је забрањено на бирачком месту, међутим дешава се да бирачи свој листић фотографишу иза паравана те да бирачки одбор то не примети.

„Грађани треба да знају да пре свега имају право на слободне изборе и да је кривично дело да их неко присиљава да гласају или не гласају за одређену странку. Такође, грађани треба да знају да је гласање тајно. Било какав утицај на слободну вољу бирача није дозвољен, а куповина и продаја гласа су кривично дело. Међутим, грађани су неретко изложени притисцима и страху због којих се не одлучују да та дела пријављују надлежним институцијама – полицији и тужилаштву. Напоменула бих да посматрачка мисија Црте позива грађане да јој пријаве сваку неправилност коју уоче у изборном процесу – како пре, тако и током дана гласања на [email protected]„, каже Владана.

Илија Тепшић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: