Информисање грађана и грађанки у доба короне

Хибернација градске власти

И док цела држава „гори“ због корона вируса, бројке се рапидно повећавају, ходници болница се пуне креветима (па и панчевачка), градска власт се понаша као да се налази у Северној Кореји, једној од малобројних земаља на свету у којима нема корона вируса. Или на Марсу. Потпуно одсуство информација у вези са подацима о броју заражених, умрлих, процедури лечења, саветима, упозорењима, је нешто што градска власт негује од почетка епидемије, објављујући тек по неку вест на сајту која се тиче нових мера Градског штаба за ванредне ситуације. Од августа, међутим, на сајту града појавила се само ЈЕДНА вест која се посредно тиче епидемије – иформација о донацији апарата за тестирање на Ковид-19, Заводу за јавно здравље Панчево.

На упућене мејлове не одговарају, не сазивају се конференције за медије, градоначеник не говори чак ни у изабраним медијима, о ситуацији у граду у вези са корона вирусом.

По моделу челника градске власти, и Дом здравља Панчево, је пао у дубоки сан, одакле такође уопште нема информација. На упите медија не одговарају, изигравајући полу-богове, као да је установа њихова прићија и да немају никакву обавезу да полажу рачуне грађанимаи грађанкама и да их обавештавају о ситуацији. Са око 200 новозаражених на дневном нивоу, и на данашњи дан 2.400 активних случајева, Панчево је у врху градова по броју заражених од корона вируса, а појединци се понашају као да је све у реду и ништа се не дешава.

А грађани и грађанке траже да им се објасни зашто чекају по три, четири, пет сати испред ковид амбуланте, због чега се још нека амбуланта не претвори у ковид с обзиром на број пацијената, зашто у Дому здравља нема тестова на ковид, каква је процедура јављања код лекара… Нема ни иступа лекара у медијима, на сајтовима здравствених установа, који би рекли какво је реално стање, који би умирили грађане и указали на превентивне мере које могу да спроводе.

Општа болница Панчево, као и градски челници, дискриминише медије, па са некима директор Слободан Овука разговара и даје изјаве, док са другима, као што је наш портал не комуницира уопште.

Завод за јавно здравље је једини који сада редовно објављује податке о броју заражених, али поново шаље их изабраним медијима, а не објављује на сајту податке како би сви могли да их виде. Ипак, о броју умрлих нико не говори.

Да одсуство информација у овом одсудном тренутку не занима ни надлежне на вишим инстацама уверили смо се недавно, када смо објаву сличне садржине послали на адресе Министарства здравља, Покрајинског секретаријата за здравство, и Министарства културе и информисања. Никакав одговор нисмо добили.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress